Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινήσεις για την ... προσαρμογή των κομμάτων

Δυναμικά απαντάει με τη δράση του το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις προσπάθειες επέμβασης στα εσωτερικά του

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Η προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά των κομμάτων, για τον έλεγχο της λειτουργίας τους - και στον οικονομικό τομέα - και καταγραφής των μελών τους, ώστε να διαμορφωθεί το «πολιτικό σύστημα» που θέλει το κεφάλαιο, εξελίσσεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι νόμοι για το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά των κομμάτων έχουν προωθηθεί στην Πορτογαλία επί κυβέρνησης Μπαρόζο, με κύριο στόχο το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Με βάση τον πρώτο νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί, τα κόμματα πρέπει να καταθέτουν τα ονόματα 7.500 τουλάχιστον μελών τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή, ενέργεια που αποτελεί στοχευμένη επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα. Επίσης, υπάρχουν και ρυθμίσεις που παρεμβαίνουν άμεσα στην εσωτερική ζωή των κομμάτων, τον τρόπο εκλογής των οργάνων.

Ο δεύτερος νόμος κλιμακώνει κυρίως την επίθεση ενάντια στην πρωτοπόρα δράση του ΚΚ που πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες, και θέλει να το στερήσει από την ενίσχυση που του δίνουν οι εργαζόμενοι. Επίσης, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, τα όρια χρηματοδότησης που θέτει, με την υποχρέωση οι ενισχύσεις να δίνονται μέσω τραπεζικών εντολών (δηλαδή να φακελώνονται οι ενισχυτές), με την προώθηση της σχεδόν αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης και την απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας, ουσιαστικά δείχνει το στόχο, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην Πορτογαλία επίσης είναι γνωστό ότι πραγματοποιείται η «Γιορτή της Αβάντε», της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ, ένα κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός με μαζικότατη λαϊκή συμμετοχή, που επίσης με τη νομοθεσία περί των οικονομικών των κομμάτων επιχειρείται να περιοριστεί η εμβέλειά του.

Από την πρώτη στιγμή το Πορτογαλικό ΚΚ εναντιώθηκε σ' αυτές τις προσπάθειες, πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και άλλες μεγάλες διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα, την 1η Μάρτη του 2008 πάνω από 50 χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη πορεία με το σύνθημα «Ελευθερία και Δημοκρατία» και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ιδέες και τα ιδανικά της Επανάστασης του Απρίλη του 1974. Τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στη πορεία ύψωσαν τις κομματικές τους ταυτότητες περνώντας μπροστά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν μια καθαρή απάντηση του Πορτογάλικου ΚΚ στις αντιδραστικές πολιτικές, όπου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην καθημερινή του δράση ως κόμμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ