Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων

Ταχεία προώθηση των αντεργατικών νομοθετημάτων ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από την υπουργό Απασχόλησης

Η απάντηση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο μαζικός αγώνας για τη ματαίωσή τους
Η απάντηση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο μαζικός αγώνας για τη ματαίωσή τους
Νέα επιδρομή κατά των εργατικών δικαιωμάτων σηματοδότησε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο υπουργείο Απασχόλησης. Με την παρουσία του εκεί και τις εξαγγελίες του, έδωσε το «πράσινο φως» στο υπουργείο να προχωρήσει στα επόμενα αντεργατικά νομοθετήματα. Αυτή τη φορά στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και οι αναπηρικές συντάξεις, ενώ με σχετικό νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο προς κατάθεση, προβλέπεται ο πλήρης διοικητικός διαχωρισμός του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από τον κλάδο σύνταξης, αλλά και νέο ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.

«Κρίσιμο βήμα» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαμόρφωση του νέου καταλόγου των ΒΑΕ και έδωσε εντολή να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα». Πράγματι, η αναθεώρηση του καταλόγου των ΒΑΕ είναι «κρίσιμο ζήτημα» για την επιχειρηματική τάξη, αφού ήδη το πόρισμα που έχει από πέρυσι το Σεπτέμβρη επεξεργαστεί η Επιτροπή Μπεχράκη, «πετάει» έξω από τα ΒΑΕ το μεγαλύτερο μέρος επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα υπάγονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη αποχαρακτηρίζει από το καθεστώς των ΒΑΕ 43 από τους 103 χώρους εργασίας, που σήμερα υπάγονται σε αυτό, εξαιρεί 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις 124, ενώ από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι 41, θεωρούνται δηλαδή αυθαίρετα χαμηλής επικινδυνότητας. Ομως, και για τις ειδικότητες που τυπικά θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ επέρχεται ανατροπή, καθώς αυτές κατατάσσονται σε τέσσερις νέες κατηγορίες με κλίμακα βαρύτητας 1, 2, 3, 4 αντί της μιας ενιαίας που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην επιτροπή, όλα δείχνουν ότι οι κατηγορίες 1, 2 και 3 θα χάσουν το καθεστώς της συνταξιοδότησης νωρίτερα από το ανώτερο όριο που ισχύει στον κλάδο τους, δηλαδή θα επιμηκυνθεί ο εργάσιμος βίος τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια. Ως «αντίτιμο», αυτές οι ειδικότητες και κλάδοι - πάντα σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν - θα πάρουν μειωμένο ωράριο ή περισσότερες μέρες άδειας. Σε κάθε περίπτωση στην 4η κλίμακα βαρύτητας παραμένουν μόνο 5 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων και μόνο 2 από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.

Οσο για το ζήτημα με τις αναπηρικές συντάξεις, τις οποίες στοχοποίησε ο πρωθυπουργός, ας απευθυνθεί στους εργοδότες και στις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει μέσα στους χώρους δουλειάς παραβιάζοντας όλους τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Σημειώνουμε μόνο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ το 2008 ήταν μόλις 500 ευρώ. Αυτούς τους συνταξιούχους στοχοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Με το διαχωρισμό του ΙΚΑ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπαίνει σε υλοποίηση ένα σχέδιο που ήδη κυοφορείται στους κόλπους της κυβέρνησης. Ετσι θα διαχωριστεί πλήρως ο κλάδος υγείας και στην επόμενη φάση σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με τους αντίστοιχους κλάδους των άλλων Ταμείων. Μέσα από την «ενοποίηση» θα επιτευχθεί ο κρυφός στόχος παραπέρα αποψίλωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας για όλα τα Ταμεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αποφεύγοντας έτσι τον μπελά, κάθε φορά να έρχεται στη Βουλή μια νέα ρύθμιση χρεών. Το έργο θα αναλάβει μια Ειδική Επιτροπή παρακολούθησης εσόδων στο πλαίσιο του ΙΚΑ, στην οποία βέβαια θα συμμετέχουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι.

Σχολιάζοντας τα νέα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, του παρείχε ουσιαστική στήριξη αφού αυτό που βρήκε να πει ήταν πως ο «πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης...», ενώ για την κατεδάφιση των ΒΑΕ ότι αυτό «ακούγεται σαν ανέκδοτο, όταν έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον πεντάκις μέχρι σήμερα...». Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να κατηγορεί τη ΝΔ για αναποτελεσματικότητα αφού από το 2002 είχε ψηφίσει σχετικό νόμο για την αλλαγή του καθεστώτος των ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ