Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Πίεση για αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων

Καταδικάζεται η Ελλάδα μετά από προσφυγή της Κομισιόν επειδή δεν έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 36/05

Εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 36/05, με την οποία εξισώνονται τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των διαφόρων ιδιωτικών μαγαζιών - «κολεγίων» με εκείνα των πτυχιούχων δημόσιων πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, χτες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της προσφυγής της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για «παράλειψη μεταφοράς στην εσωτερική έννομη τάξη εντός της ταχθείσας προθεσμίας» της οδηγίας 36/05. Ειδικότερα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, μη θεσπίζοντας, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθεί προς την οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία ορίζει πως ένα κράτος - μέλος οφείλει να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν σε άλλο κράτος - μέλος (ή από ίδρυμα άλλου κράτους - μέλους), όπως αναγνωρίζονται στο κράτος - μέλος που αποκτήθηκαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα πιστοποιητικά που παρέχουν τα διάφορα ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού μετά από την ολοκλήρωση δίχρονων και τρίχρονων σπουδών, παρέχουν τα ίδια δικαιώματα με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων μετά από τετράχρονες και πεντάχρονες σπουδές. Η εφαρμογή της οδηγίας θα σημάνει την κατάφωρη υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων (αφού εξισώνονται με τριετή μπάτσελορ αμφίβολης ποιότητας) και τη συρρίκνωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, είτε έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο είτε από ιδιωτικό παραμάγαζο, είτε, σε τελική ανάλυση, δεν έχουν κάνει καθόλου σπουδές...

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή και το Δικαστήριο ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση και εφαρμογή της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας και της «προγόνου» της, 89/48. Από το Νοέμβρη του 2007 (οπότε και έληγε η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας) η Επιτροπή έχει απευθύνει έγγραφο οχλήσεως και αιτιολογημένη γνώμη, ενώ το Δικαστήριο έχει εκδώσει ήδη τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από προσφυγές εναντίον της Ελλάδας.

Βέβαια, πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το νόμο για τα κολέγια, που ουσιαστικά στρώνει το δρόμο για την ενσωμάτωση της οδηγίας και οι υπουργοί Παιδείας έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν στην ενσωμάτωση αφού δουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Ετσι, σε εφαρμογή του νόμου, έχει ήδη δρομολογήσει την αδειοδότηση των κολεγίων που θα έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού, των κολεγίων δηλαδή, που θα δίνουν (με την ενσωμάτωση της οδηγίας) πτυχία ισότιμα των ΑΕΙ.

Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις αυτές, που οδηγούν στην ισοπέδωση πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων, χρήζουν ηχηρής απάντησης από το νεολαιίστικο και το εργατικό - λαϊκό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ