Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Αφόρητη» πολιτική

Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, σε απόλυτη αρμονία με τα συμφέροντα όλων των ιδιωτών παραγωγών, εισαγωγέων και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, προωθούν άμεσα τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα αποτελέσουν το «όχημα» για την εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτόγνωρα επίπεδα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τις λαϊκές οικογένειες. Από αυτή την άποψη οι δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, δεν έχουν καμία πρακτική αξία, αφού η ...δέσμευση αφορά στους επόμενους λίγους μήνες.

Τα νέα τιμολόγια δεν είναι καθόλου «αθώα». Αντίθετα, αποτελούν ένα θεμελιώδες βήμα για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκαία συνθήκη προκειμένου τόσο οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ, όσο και των άλλων εταιρειών, να δουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα «ουράνια», εκεί που τα θέλουν δηλαδή. Λένε ότι το ένα μέρος των τιμολογίων αυτών θα είναι κοινό για όλες τις εταιρείες. Αυτό το «μονοπωλιακό» σκέλος θα διαμορφώνεται «αντικειμενικά» και για τη διαμόρφωση και αύξησή του δε θα απαιτείται καμία κυβερνητική απόφαση. Στο άλλο μέρος του, στις χρεώσεις για την παραγωγή, την εμπορία, τις επενδύσεις - 13 δισ. ευρώ έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ, πού θα τα βρει άραγε; - και το «εύλογο» κέρδος, θα αναπτυχθεί η κόντρα των ξένων και ντόπιων «παικτών» για την κυριαρχία στη νέα αυτή αγορά που επιβλήθηκε με το «στανιό» από το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το τι προσδοκά η ΔΕΗ από τα νέα τιμολόγια δε χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το λέει γλαφυρά και το επαναλαμβάνει σε πολλές περιστάσεις ο ίδιος ο επικεφαλής της, Τ. Αθανασόπουλος, σε όλους τους τόνους: «Τα τιμολόγια θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να δημιουργούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας». Οταν, δε, υπάρχουν αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις δηλώνει: «Οι αυξήσεις που ζητήσαμε, ομολογουμένως πολύ μεγάλες, είναι, δυστυχώς, οι μικρότερες που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνες τις επενδύσεις, τόσο στον τομέα της παραγωγής για την κάλυψη της επάρκειας, όσο και στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής». Και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ των «27» και ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται κατά 25%, και μάλιστα χωρίς να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε κέρδος! Με αυτόν τον τρόπο έχει ήδη αποσαφηνιστεί το ελάχιστο ύψος του προωθούμενου χαρατσιού!

Ο προσανατολισμός της ΕΕ, των κυβερνώντων, των διοικούντων τη ΔΕΗ ΑΕ είναι μόνο ένας: Η πλήρης απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο τέτοιο ώστε από τα ισχύοντα τιμολόγια να μπορεί να εξασφαλίζεται κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής της απελευθέρωσης των αγορών, ως μίας από τις συνιστώσες της συνολικής πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών: Είναι αφόρητη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαλεία εκτίναξης των χρεώσεων(2009-10-01 00:00:00.0)
Μεγάλες αυξήσεις για μεγάλα κέρδη(2007-05-06 00:00:00.0)
Νέες ανατιμήσεις αξιώνει η διοίκηση(2006-11-28 00:00:00.0)
Προωθούνται αυξήσεις τιμολογίων και ιδιωτικοποίηση(2005-07-28 00:00:00.0)
Εκβιασμοί για την επιβολή των ιδιωτών(2004-11-17 00:00:00.0)
Τα πάντα για τους ιδιώτες(2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ