Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, προετοιμάζονται για την Πανελλαδική Σύσκεψη κόμματα και συνιστώσες

Αιχμές, υπονοούμενα και έμμεσες απειλές συνθέτουν το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, που πορεύεται εν μέσω εντατικών διαβουλεύσεων προς την Πανελλαδική Σύσκεψη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιούλη και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, με τις συνιστώσες να εργάζονται για την εκπόνηση των προτάσεών τους. Εως τα μέσα Ιούλη, αναμένεται και η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκλογή νέας ΠΓ και νέου γραμματέα, ζητήματα που επίσης αποτελούν αντικείμενο έντονων διεργασιών στο εσωτερικό του, ενώ δεν αποκλείεται για τη θέση του γραμματέα να προταθεί στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η οποία, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται με κανένα αντάλλαγμα να υποχωρήσει από το αίτημά της για ανακαθορισμό της πολιτικής του κόμματος.

Την εσωκομματική αντιπαράθεση τροφοδότησαν, με συνεντεύξεις που παραχώρησαν την Κυριακή, ο Αλ. Αλαβάνος («Βήμα») και ο Αλ. Τσίπρας («Ελευθεροτυπία»).

Η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου, πως αν οι πολιτικοί χώροι είναι «περικλεισμένα εδάφη» τότε «χρειάζεται να ξεπερνάμε τα όρια με τόλμη, να ρίχνουμε τα συρματοπλέγματα», σχολιάστηκε όχι θετικά στην Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας έλεγαν πως «αυτή την ώρα τέτοιες ασάφειες που επιτρέπουν σκέψεις για άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά βοηθάνε». Ενώ σαν «λάδι στη φωτιά» εκλήφθηκε η αναφορά του σε «συγκαλυπτική, εξωραϊστική και επιφανειακή προσέγγιση των αποτελεσμάτων», η αποστροφή του πως «η αριστερά δεν καθοδηγείται από εταιρείες δημοσκοπήσεων», πως «η ηγεσία έχει την τέχνη να ενώνει, όχι να διχάζει (...) η σύγχυση σε ηγετικό επίπεδο είναι σύμπτωμα και αιτία παρακμής» και η εκτίμηση πως «τα μέλη μας συμμετέχουν στη διεργασία των κεντρικών πολιτικών στόχων, όχι να τους πληροφορούνται την τελευταία στιγμή ως επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «λάθος» το να «βλέπουμε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανταγωνιστική σχέση» και επανέλαβε ότι διεκδικεί κόκκινη κάρτα για να ψηφίσει στη Συνδιάσκεψη, ενώ διαμήνυσε πως «από τη στιγμή που στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία λειτουργούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, το κέντρο λήψης αποφάσεων είναι η Γραμματεία του». «Παράπονα υπάρχουν κι απ' την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε με νόημα...

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια που θέλουν τον Ν. Κωνσταντόπουλο αποφασισμένο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, αλλά και τα όσα του καταλόγισε, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: «Να του ευχηθώ καλή επιτυχία» και «Δεν έχω να απαντήσω τίποτα στον κ. Κωνσταντόπουλο».

Ο Αλ. Τσίπρας, με τη σειρά του, προειδοποίησε πως: «Αν κανείς από όσους θητεύουν κοντά τρεις δεκαετίες σε δημόσιους ρόλους δεν παραμερίσει, εγώ δεν θα μείνω για πολύ να παριστάνω τον κούκο που μάταια προσπαθεί να φέρει την άνοιξη».

Υπερασπίστηκε τη στάση του έως σήμερα, λέγοντας ότι «είμαι υπόλογος» απέναντι στα μέλη του ΣΥΝ και «ο πρόεδρος του ΣΥΝ διεκδίκησε το αυτονόητο για το κόμμα που εκπροσωπεί, βάσει των όρων λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ στην ερώτηση τι επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος, απάντησε «ειλικρινά δεν έχω καταλάβει». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ακραίες και παράλογες» τις γραμμές, που η μία λέει διάλυση του ΣΥΝ χάριν του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη το αντίστροφο. Ακόμα, έκανε λόγο για «κλειστές γραφειοκρατίες που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών» και διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτώ ούτε πραξικοπήματα, ούτε αιφνιδιασμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προανήγγειλε δομικές αλλαγές στο κόμμα του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργούν επικαλυπτόμενα πολλά και διαφορετικά κέντρα, χωρίς να συντίθεται ο λόγος τους, δεν μπορεί να λειτουργούν οι τάσεις ως μηχανισμοί δημόσιας αντιπαράθεσης ή με συγκοινωνούντα δοχεία νομής αξιωμάτων».

Πάντως, σε όλες του τις παρεμβάσεις, ο Αλ. Τσίπρας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Η ανταλλαγή «πυρών» επικρίθηκε από τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Ο Αλέκος και ο Αλέξης είναι συνυπεύθυνοι. Αντί να ανταλλάσσουν "καρφιά", οφείλουν να συνεργαστούν». Ο Φ. Κουβέλης, στον «Αθήνα 9.84», εκτίμησε ότι τα πράγματα έχουν οδηγηθεί «προς το χειρότερα» στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και εντόπισε το πρόβλημα στην «έλλειψη ικανότητας επικοινωνίας με το σύνολο των απόψεων που διακινούνται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Συνασπισμού», ενώ σχετικά με την κάρτα μέλους στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Εάν η κάρτα μέλους αποτελεί το προανάκρουσμα και την προπαρασκευή για το μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα, τότε πρέπει να σας πω ότι είμαι αντίθετος».

Για «μικρή υποχώρηση», από την οποία θα ήταν «λάθος να βγουν ετοιμασμένα εδώ και καιρό συμπεράσματα», έκανε λόγο στην «Αυγή» ο Π. Λαφαζάνης, ενώ υπερασπίστηκε για τον ΣΥΝ τις «δημιουργικές συνθέσεις», δήλωση που ενδεχομένως αντανακλά την πορεία των διεργασιών για την εκλογή νέων οργάνων στο κόμμα. Για «δυνάμεις που σαν έτοιμες από καιρό, σαν να προσδοκούσαν αυτό το αποτέλεσμα», οι οποίες «τροφοδότησαν ένα κλίμα διχαστικό, διαλυτικό, μηδενιστικό», έκανε λόγο στην ίδια εφημερίδα ο Γ. Δραγασάκης. Στην αρθρογραφία σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αναπτύσσεται από τις σελίδες της «Αυγής», διατυπώνεται πλήθος απόψεων από τάσεις, μεμονωμένα στελέχη ή ομάδες στελεχών του ΣΥΝ. Εντονα φαίνεται να επανέρχεται το ζήτημα της περιοδικότητας στα κομματικά αξιώματα και για πλαφόν στις βουλευτικές θητείες. Εντονη και η κριτική που αρκετοί ασκούν στον Αλ. Αλαβάνο, γράφοντας ότι «έχει μεγάλη ευθύνη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε (...) όπως είπε στις εκλογές δεν φάνηκε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους. Μόνο που ο ίδιος έσπευσε να σφραγίσει αυτή την ομοιότητα με τον πιο καθαρό τρόπο», αλλά και για «συντριπτική ηθική απονομιμοποίηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα χαρακώματα τάσεις και συνιστώσες(2010-05-18 00:00:00.0)
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ(2010-01-27 00:00:00.0)
Τεντωμένο το σκοινί της αντιπαράθεσης(2009-09-01 00:00:00.0)
Μικρή συμμετοχή, μεγάλη αντιπαράθεση(2009-07-21 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις με αιχμή την πρόταση για ενιαίο κόμμα(2009-06-25 00:00:00.0)
Σωσίβιο στο πολιτικό σύστημα(2008-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ