Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Μαχητική αντιπαράθεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το γιγαντοπανό στο φρούριο της Κέρκυρας
Το γιγαντοπανό στο φρούριο της Κέρκυρας
Ηχηρό, μυριόστομο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, ενάντια στην προκλητική, για τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του κερκυραϊκού και ελληνικού λαού, παρουσία των μακελάρηδων των λαών στο νησί, έστειλαν το περασμένο Σάββατο, μέρα έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ και της Συνόδου ΝΑΤΟ - Ρωσίας εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, αγωνιστές της ειρήνης, άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς, όλων των ηλικιών στο εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Από νωρίς το πρωί στο νέο φρούριο της Κέρκυρας το γιγαντοπανό που ανάρτησαν τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης και του ΠΑΜΕ έδινε το σύνθημα, απαιτώντας να μη δοθεί «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Αυτή η συμβολική ενέργεια που συμπυκνώνει και εκφράζει το κυρίαρχο αίσθημα του ελληνικού λαού για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για καμία εμπλοκή και συμμετοχή στο ξεκλήρισμα των λαών συνάντησε την αντίδραση από τους εγχώριους υποστηρικτές των ιμπεριαλιστών. Δύο φιλειρηνιστές, ο εργάτης Βασίλης Μαμωνάς και ο φοιτητής Ανδρέας Αλαμάνος συνελήφθησαν κατά την ανάρτηση του γιγαντοπανό από άνδρες της ναυτικής βάσης που βρίσκεται στο νέο φρούριο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ναυτοδικών. Τελικά, κάτω από την αντίδραση των μαζικών φορέων οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έκανε για το ζήτημα κλιμάκιο του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους.

Καμιά εμπλοκή - καμιά συμμετοχή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, το μήνυμα από την Κέρκυρα
Καμιά εμπλοκή - καμιά συμμετοχή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, το μήνυμα από την Κέρκυρα
Στην πλατεία Σαρόκο - αφετηρία του αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου - άρχισαν να καταφθάνουν οι φιλειρηνιστές. Αντάμωσαν με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, που, από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο πόδι μαζί με το ταξικό σωματείο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας τους. Η μαζική παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση αναδείκνυε ακριβώς την ανάγκη και την προοπτική να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της την υπόθεση της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της πάλης απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Η πλατεία Σαρόκο που γέμισε ασφυκτικά από πανό και σημαίες της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ σείστηκε από χειροκροτήματα και βροχή από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα υποδοχής των φιλειρηνιστών από την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα που κατέφθασαν στη συγκέντρωση με πορεία από το λιμάνι της Κέρκυρας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Τζοβλά, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, που αναφέρθηκε στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα δεινά που έχουν προκαλέσει, στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Επισήμανε, επίσης, την πολιτική ενδοτικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων, της παραχώρησης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στη χρησιμοποίηση του ΟΑΣΕ από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις νομιμοποίησης της εγκληματικής δράσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης στη συγκέντρωση ο Αλέκος Παπαδάτος, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και ο Σταμάτης Πελάης, εκ μέρους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Το αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι πλημμύρισε στη συνέχεια τους δρόμους και τα καντούνια της Κέρκυρας, συμπαρασύροντας στο διάβα του τα προπαγανδιστικά πανό του ΟΑΣΕ που ήταν αναρτημένα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι διαδηλωτές δεν έπαψαν λεπτό να φροντοφωνάζουν συνθήματα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Να καλούν το λαό σε εγρήγορση και πάλη, να δηλώνουν με τη μαζική, μαχητική τους παρουσία, την απόφασή τους να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα ζωής, για την ειρήνη και φιλία των λαών, για την κοινωνική προκοπή και ευημερία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ