Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικό άσυλο με το «σταγονόμετρο»

Σε περαιτέρω ψαλίδισμα των όρων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου προχωρεί η κυβέρνηση, το οποίο θα δίνεται πλέον με το σταγονόμετρο και σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στην ουσία, κλείνει την πόρτα στο πολιτικό άσυλο και στους μετανάστες, ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή τους.

Το σχέδιο ΠΔ, στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, αφού καταργεί τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή και θα αποφασίζουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές σε 55 περιοχές της χώρας, μετά από γνωμοδότηση της σχετικής επιτροπής, όπου θα μετέχουν ένας αστυνομικός, ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και ένας εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ περιόρισε την εκπροσώπηση των αστυνομικών αρχών, ώστε να μην έχουν πλειοψηφία στις σχετικές επιτροπές, ενώ ζήτησε να υπάρχει ειδική και πλήρης αιτιολογία στις περιπτώσεις απόρριψης του ασύλου. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταγράφονται οι ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν από τον αλλοδαπό και η αξιολόγησή τους από την αρμόδια επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ