Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ευρω-αλληλεγγύη» κατά των μεταναστών

ΚΚΕ: Λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους

Την αλληλεγγύη των ομοϊδεατών του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με βάση τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ, ζήτησε ο Κ. Καραμανλής, συνεχίζοντας να αναδεικνύει το κυνήγι των μεταναστών ως «υπ' αριθμόν ένα» ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Μιλώντας χτες σε διημερίδα του ΕΛΚ στον «Αστέρα της Βουλιαγμένης» ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι «η παράνομη μετανάστευση είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα», ζητώντας εκ νέου «έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή βαρών». Στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές αποφάσεις» που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που προβλέπουν την ενίσχυση των μηχανισμών ευρω-καταστολής (FRONTEX) και καταδίωξης των μεταναστών εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Προκειμένου να πείσει τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως «κυματοθραύστη» κατά των μεταναστών, επισημαίνοντας με νόημα ότι «λόγω της γεωγραφικής μας θέσης σηκώνουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους εταίρους μας», καθώς και ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μη νόμιμων μεταναστών καταλήγει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Τόνισε ότι «για την Ελλάδα το ζήτημα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας», επαναφέροντας την ιδέα για τη δημιουργία «ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» στο πλαίσιο της FRONTEX. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν κεντρικό στη συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον Σ. Μπερλουσκόνι το Σάββατο στην Κέρκυρα, όπου διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζεται :

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός ως λύση για το μεταναστευτικό, είναι η αλληλεγγύη των εκμεταλλευτών και στρέφεται κατά όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της ευθύνονται για την όξυνση του μεταναστευτικού, αφού υποστηρίζουν τους πολέμους και τη ληστεία των λαών της Ασίας και της Αφρικής. Το αξιοποιούν για να λάβουν απάνθρωπα μέτρα κατά των μεταναστών με στόχο να πλήξουν συνολικά τους εργαζόμενους. Λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ