Κυριακή 28 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΝΙΔΑ
Και με χειροβομβίδες καουτσούκ κατά των διαδηλωτών

Με χειροβομβίδες που εκτοξεύουν θραύσματα καουτσούκ θα αντιμετωπίζονται στο εξής οι διαδηλωτές. Στο πλαίσιο της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Αστυνομίας και του εμπλουτισμού του οπλοστασίου των δυνάμεων καταστολής κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφοδιάσει τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με αυτό το όπλο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έσπευσε να το «νομιμοποιήσει» γνωμοδοτώντας ότι όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται η χρήση του...

Το όπλο αυτό επιδείχτηκε πέρυσι σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη Γαλλία και στη συνέχεια αγοράστηκε μια παρτίδα με άγνωστο αριθμό για δοκιμές και για να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των ΜΑΤ. Πρόκειται για όπλο που δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να «βάλλει» κατά του πλήθους των διαδηλωτών (οι χειροβομβίδες αυτές, όταν εκρήγνυνται, εκτοξεύουν μικρά τεμάχια από καουτσούκ) και έχει αποδειχτεί σε χώρες όπου ήδη χρησιμοποιείται ότι προκαλεί ακόμη και σοβαρούς τραυματισμούς. Στη σχετική του γνωμοδότηση, ο Γ. Σανιδάς υπογραμμίζει ότι όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται (!) να τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώρα επίθεση, είτε κατά προσώπων, είτε επίθεση κατά εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, δημόσια κτίρια κλπ.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται παραπέρα το κατασταλτικό οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. κοντά στις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, στα χημικά, στις πλαστικές σφαίρες και στα κλομπ. Αυτή η ενίσχυση του οπλοστασίου των αστυνομικών δυνάμεων δείχνει και την ενίσχυση των μέτρων καταστολής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Μικρό τμήμα των μέτρων είχε ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη τον περασμένο Απρίλη, μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Τότε η κυβέρνηση θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πυγμής στους λαϊκούς αγώνες, παραμονή πανελλαδικής απεργίας, αποφάσισε να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ώστε να προσδώσει βαρύτητα και ισχύ στα μέτρα που πάρθηκαν. Δήλωνε, δε, τη βούλησή της να προχωρήσει στη χρήση όλων των μέσων διά την... εμπέδωσιν του νόμου και της τάξεως. Η κυβέρνηση, επέλεξε τη σταδιακή ανακοίνωση των μέτρων, αφού προηγουμένως φρόντισε και με τη βοήθεια αρκετών ΜΜΕ, να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα.

Παράλληλα η εκπαίδευση των αστυνομικών στρατιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο, με εκπαιδευτικά προγράμματα αστυνομικών σε κέντρα εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς, αλλά και σε κέντρα εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ