Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Πλατιά συζήτηση για τις αιτίες και τη διέξοδο

Περιοδείες χτες στελεχών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε μονάδες απεξάρτησης

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη συζητά με εργαζόμενους στο Κέντρο «Εν δράσει»
Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη συζητά με εργαζόμενους στο Κέντρο «Εν δράσει»
«Η ανησυχία μου είναι η επανένταξη. Να βρω δουλειά. Βγαίνεις έξω και προσπαθούν να σου κόψουν τα φτερά». «Μπαίνω σε δράση. Για να μην πηγαίνω σαν το πρόβατο». «Γνωρίζω τις δυνάμεις μου, πατάω στα πόδια μου και βγαίνω εκεί έξω για να παλέψω». «Πήρα απόφαση να φτιάξω τη ζωή μου, να αναπτύξω το δέντρο μου πάνω στο βράχο. Και για να σου βγάλει το δέντρο καρπό, πρέπει να φροντίσεις τη ρίζα του».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε νέους που αποφυλακίστηκαν και ξεκίνησαν τον αγώνα για απεξάρτηση μέσα στη φυλακή. Ο λόγος για το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο επισκέφθηκε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη. «Αυτό που λέμε σαν Κόμμα είναι ότι αν σε αυτό το βράχο ριζώσουν πολλά δέντρα τελικά ο βράχος θα σπάσει. Να μετατρέψουμε την αυτοκαταστροφή και την απάθεια σε δύναμη για να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο. Να αναδείξουμε αυτή τη δύναμη μέσα από την ενότητά μας.

Γιατί να τους χαρίσεις την υγεία και τη ζωή σου και να μη θυμώνεις, να μη σταθείς απέναντί τους; Κάνατε την υπέρβαση και βλέπουμε απέναντί μας μάτια καθαρά. Υπάρχει διέξοδος και πρέπει να μας βρει ενωμένους και δυνατούς, όχι στη φωλιά του ο καθένας φοβισμένος. Η ανατροπή αυτού του απάνθρωπου συστήματος είναι η μόνη διέξοδος», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ λίγο νωρίτερα μίλησε με εργαζόμενους στο Κέντρο για τα προβλήματα που προκαλούν η χρόνια υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων και η έλλειψη προσλήψεων προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι τo Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων είναι η τελευταία πόρτα του ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, καθώς όλες οι άλλες πόρτες είναι μέσα στη φυλακή (αντρικές, γυναικείες, του ψυχιατρείου). Στόχο έχουν την υποδοχή, συμβουλευτική στήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων που αποφυλακίζονται, την υποδοχή και στήριξη της κοινωνικής και εργασιακής ενσωμάτωσης αποφυλακισμένων πρώην χρηστών και τη στήριξη των οικογενειών τους, που μπορεί να έχουν κάνει δουλειά από μια μέρα μέχρι δύο - τρία χρόνια, μέσα στις φυλακές. Στο Κέντρο συνεχίζουν από το σημείο από το οποίο βρίσκονται.

Βαθύτερη η ρίζα

«Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως μάστιγα ή περιέργεια για χρήση. Εχει τη ρίζα του σε βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα που τα δημιουργεί το ίδιο το σύστημα. Δεν αντιμετωπίζεται με υποκατάστατα, διαχωρισμό των ουσιών σε "μαλακά" και "σκληρά" και την πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ και σπεύδουν να υλοποιήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να βγει το λαϊκό εργατικό κίνημα μπροστά», υπογράμμισε ο Νίκος Λέος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μιλώντας με εργαζόμενους στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «MOSAIC», το οποίο απευθύνεται σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, με στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών. «Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λύσουν άμεσα κάποια από τα προβλήματα των μεταναστών, όπως η νομιμοποίησή τους, εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων, χορήγηση πολιτικού ασύλου και άλλα», σημείωσε.

Για τα εμπόδια που προκαλεί η κυβερνητική θηλιά της υποχρηματοδότησης και στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, μίλησε η Τούλα Μητσέα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με εργαζόμενους στη Κινητή Μονάδα «Πήγασος» και το «ΑΛΦΑ» που ασχολείται με την απεξάρτηση από το αλκοόλ. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κινήματος, αφορά όλο το λαό. Το καπιταλιστικό σύστημα γεννάει και αναπαράγει την τοξικοεξάρτηση, η ναρκωκουλτούρα το βολεύει, όλα τα μέτρα που παίρνουν αποσκοπούν στη συντήρηση του προβλήματος. Κανένα από τα κόμματα δε μιλά για τις αιτίες. Οταν εστιάζεις στις αιτίες, τότε δε λειτουργείς πυροσβεστικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την απεξάρτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα(2022-06-25 00:00:00.0)
Σπουδαίο και πλούσιο το έργο του...(2015-06-28 00:00:00.0)
Αποτελεσματική η μέθοδος των θεραπευτικών κοινοτήτων(2008-12-28 00:00:00.0)
Για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών(2007-09-12 00:00:00.0)
Τους παίρνουν πίσω τη ζωή που «κέρδισαν»...(2007-06-16 00:00:00.0)
Θετικό έργο με ελάχιστα μέσα(2000-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ