Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΗ
Στο «κατώφλι» τα νέα ακριβότερα τιμολόγια

Κυβέρνηση και ΔΕΗ έτοιμοι να προχωρήσουν στην επιβολή της «νέας τάξης» στα τιμολόγια του ρεύματος. Πλάτες από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ υπέρ του ...«υγιούς ανταγωνισμού»

Τη νέα αντιλαϊκή τιμολογιακή πραγματικότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα, που σύντομα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών, προανήγγειλαν χτες κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να υπερθεματίζει υπέρ του «υγιούς ανταγωνισμού», μέσω του προέδρου της, Ν. Φωτόπουλου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι προσδιορίστηκε το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το 2008 (500 εκατ. ευρώ), αλλά και τα τέλη χρέωσης, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη βάση αυτών των ρυθμίσεων, στελέχη της ΔΕΗ δήλωναν ότι μέσα σε ένα μήνα θα μπορέσει η επιχείρηση να εκδώσει τα νέα, «διακριτά» τιμολόγια. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, ανακοίνωσε επίσης ότι η ΔΕΗ θα προτείνει άμεσα στην κυβέρνηση νέα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου «για την άρση των στρεβλώσεων μεταξύ και εντός των τιμολογίων, ώστε ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις», ενώ θα ζητήσει και μείωση του αριθμού των τιμολογίων, την ίδια ώρα που εκτιμά για το 2009 κέρδη προ φόρων ύψους 531 εκατ. ευρώ!

Πρακτικά, η διακριτή τιμολόγηση είναι το επόμενο βήμα στην «απελευθέρωση» της αγοράς, εφαλτήριο για την εκτίναξη των τιμών, οι οποίες δε θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και από «αντικειμενικά» δεδομένα, που θα εξυπηρετούν όλους τους «παίκτες», καθώς ο όποιος ανταγωνισμός τους θα ξεκινά από ψηλά. Ολες οι εταιρείες θα έχουν μια συγκεκριμένη - ίδια - χρέωση για τα κόστη μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ. Ο ανταγωνισμός τους θα γίνεται στη συνέχεια με βάση το κόστος παραγωγής και το κέρδος που επιδιώκουν. Στο πεδίο αυτό η ΔΕΗ θεωρεί ότι μπορεί να συναγωνιστεί τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ωστόσο, διακριτό τιμολόγιο σημαίνει ανάδειξη του μετοχικού κέρδους σε εύλογη και νόμιμη απαίτηση.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά τον επιπρόσθετο «εξορθολογισμό» των τιμολογίων με σκοπό να αμβλυνθούν οι σημερινές αποκλίσεις τους από το κόστος παραγωγής. Στη διαδικασία αυτή, κάποιων οι χρεώσεις θα αυξηθούν και κάποιων θα μειωθούν, έλεγε χτες στέλεχος της ΔΕΗ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δε θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις, κάτι που μπορεί να προκύψει αριθμητικά - πλασματικά, με τη θέσπιση «κοινωνικού» και χαμηλότερου τιμολογίου για ένα τμήμα των νοικοκυριών με πολύ χαμηλές καταναλώσεις και υπερχρέωση των υπόλοιπων, ώστε το τελικό άθροισμα να παραμείνει ίδιο. Αλλά όχι με ίδιες τιμές για όλους. Ενδεικτικά, ο Τ. Αθανασόπουλος δήλωσε τον Οκτώβρη του 2008 ότι «από τις 32 κατηγορίες τιμολογίων μόνο οι 4 καλύπτουν το κόστος, ενώ οι τιμές που προκύπτουν από τα τιμολόγια των υπόλοιπων κατηγοριών είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη χτεσινή συνέλευση, ο οποίος μίλησε για «στημένο παιχνίδι» κυβέρνησης - ιδιωτών σε βάρος της ΔΕΗ. Κι ενώ κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για την πολιτική της υπέρ των ιδιωτών με πραγματικά παραδείγματα για την οριακή τιμή του συστήματος, το ρόλο του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, τις καθυστερήσεις και αναβολές σε διαγωνισμούς, τη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και άλλα, δε βρήκε να πει τίποτα για τις νέες εξελίξεις στην τιμολόγηση. Μίλησε κι αυτός για τα 4 - 5 τιμολόγια που είναι κερδοφόρα μόνο και μόνο για να καταγγείλει ότι οι ιδιώτες αρπάζουν τους πελάτες αυτούς από τη ΔΕΗ και να τονίσει προς την κυβέρνηση: «Βρείτε άλλο τρόπο. Οχι στην καμπούρα της ΔΕΗ γιατί η ΔΕΗ είναι πλέον μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και με δεκάδες κολοσσούς απέναντί της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ