Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπει τέρμα στα χαράτσια του ΟΣΔΕ

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη

Tην οργή των μικρομεσαίων αγροτών εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που παράνομα πληρώνουν για τις αιτήσεις που πρέπει να υποβάλουν προκειμένου να πάρουν τις επιδοτήσεις και τα οποία φθάνουν σε μερικές περιπτώσεις και το 35% της επιδότησης, μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και ταυτόχρονα ζήτησε να μην πληρώνει κανείς τα παράνομα και αυθαίρετα χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) και ανέφερε για παράδειγμα τους φτωχομεσαίους αγρότες που αναγκάζονται να έχουν και ένα εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Παπαδόπουλος, επανέλαβε το γνωστό τροπάρι ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση να μην πληρώνουν το χαράτσι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ανέφερε ότι παράνομα κάποιες Αγροτικές Ενώσεις προχωρούν στην παρακράτηση αυτή. Η απαλλαγή από το χαράτσι αυτό, είπε, καλύπτει και τους συνταξιούχους αγρότες οι οποίοι διαθέτουν το 50% και πλέον των εσόδων τους από αγροτική εκμετάλλευση. Κατά τον υφυπουργό, σήμερα περίπου 300.000 αγρότες δεν πληρώνουν με απόφαση της κυβέρνησης το συγκεκριμένο χαράτσι και οι αγροτικές ενώσεις που παράνομα το εισέπραξαν πρέπει να το επιστρέψουν. Οσο δε για την επέκτασή του την απέρριψε λέγοντας ότι «μπορεί να είναι ένας δικηγόρος ή γιατρός αλλά και να ασχολείται και με τον αγροτικό τομέα άρα δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης». Δεν είπε βέβαια ότι οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι 930.000...

Στην παρέμβασή του ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες είναι δυσβάστακτο και κατήγγειλε ότι με τον διαχωρισμό των αγροτών στους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους μη» μεθοδεύεται το πέταγμα έξω από τις επιδοτήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών. Πρόκειται, τόνισε, για ανθρώπους που λόγω της κατάστασης που βιώνουν εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται στον αγροτικό τομέα, δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους και αναγκάζονται να έχουν ένα μαγαζάκι στο χωριό τους ή να κάνουν κανένα μεροκάματο σε ξυλουργικά επαγγέλματα. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι στην μεθόδευση αυτή η κυβέρνηση έχει την πλήρη συμπόρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ανέφερε ακόμα ότι έφτασε το πράγμα το χαράτσι του ΟΣΔΕ να επιβάλλεται και στους αγρότες που δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ επειδή έχουν οικονομικές δυσκολίες και αυτοί φθάνουν ακόμα να είναι μέχρι και το 50% στις φτωχές αγροτικές περιοχές.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα χαράτσια και να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ