Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχημα για τη γενικότερη τρομοκράτηση του κινήματος

Πληθαίνουν οι διακρατικές «συνεργασίες» κατασταλτικών μηχανισμών μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών

Αστυνομικοί και άλλοι μηχανισμοί χωρών της ΕΕ αλληλοεμπλέκονται και αλωνίζουν στα κράτη - μέλη, με πρόσχημα την «πάταξη» της λεγόμενης τρομοκρατίας, την κατασταλτική διαχείριση της αναγκαστικής προσφυγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση κρουσμάτων χουλιγκανισμού από τουρίστες. Αυτό προκύπτει από τις συμφωνίες που υπάρχουν στο πλαίσιο της ΕΕ, με προφανή στόχο την ένταση της καταστολής του λαϊκού κινήματος και την εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας.

Στη βάση αυτών των συναποφάσεων, Ελλάδα και Μ. Βρετανία συμφώνησαν στην εφαρμογή «ενός ευρύτατου προγράμματος δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση». Πρόκειται για υλοποίηση των μέτρων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα το διήμερο 23 και 24 Ιούνη, με συντονιστές τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Μπίτσιο και τον πρέσβη Δρα Ντέιβιντ Λάντσμαν, συμφώνησαν σε δράσεις που περιλαμβάνουν «έρευνα για την παράνομη μετανάστευση, την αναγνώριση παράνομων μεταναστών, την επανεισδοχή και τις εθελοντικές επιστροφές και θέματα που άπτονται της ΕΕ». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου, οι πρωτοβουλίες αυτές «θα υλοποιηθούν άμεσα και αξιολόγησή τους θα γίνεται τακτικά».

Το ιστορικό της Μ. Βρετανίας βρίθει περιπτώσεων βάρβαρης αντιμετώπισης μεταναστών και αυτή την πείρα φαίνεται πως επιδιώκει να μεταδώσει και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η εν ψυχρώ δολοφονία του Βραζιλιάνου μετανάστη υδραυλικού Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, καθώς «θεωρήθηκε ύποπτος τρομοκράτης», η σειρά μέτρων που ελήφθησαν, όπως λίστα επίβλεψης ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, ομάδες ελέγχου για εργοδότες που απασχολούν τους παράνομους μετανάστες και πρόστιμα για ιδιοκτήτες που στεγάζουν μετανάστες, υποχρεωτικές κάρτες ταυτότητας για τους αλλοδαπούς βασισμένες στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία κ.ά.

Ενισχύεται η κατασταλτική συνεργασία

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας κλίματος τρομοϋστερίας, που θα αξιοποιηθεί σαν μπαμπούλας για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, αυξάνονται και οι επαφές ελληνικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ. Αντικείμενο των επαφών είναι «η βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα εγχώριας και ξένης τρομοκρατίας», η εκπαίδευση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η αγορά προηγμένου εξοπλισμού παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία εθνικής βάσης γενετικού υλικού και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων για τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και για διαδικασίες - εξπρές όσον αφορά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Παράλληλα πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ζακύνθου, ο Βρετανός πρέσβης Ντέιβιντ Λάντσμαν δήλωσε ότι με αφορμή επεισόδια που δημιουργούν Βρετανοί τουρίστες στο Λαγανά, Βρετανοί αστυνομικοί θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανέφερε πως το θέμα αυτό θα διευθετηθεί τον Ιούλη, ενώ οι Βρετανοί αστυνομικοί θα είναι ειδικευμένοι στο χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Ανεπιθύμητους στο νησί χαρακτηρίζει τέτοιου είδους μηχανισμούς η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ