Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε το ΚΚΕ

Η κυρίαρχη πολιτική είναι το θερμοκήπιο των σκανδάλων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος

Tην ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στη Βουλή τη θέση της για το θέμα της αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» αφού χτες οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών επιφυλάχθηκαν να «ανοίξουν τα χαρτιά τους», με τον ισχυρισμό ότι πρέπει πρώτα να ακούσουν τις θέσεις των κομμάτων. Με το θέμα ασχολήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών» προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για τη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης των υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις όταν ένας δικαστικός κατά την έρευνά του «πέσει» πάνω σε ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, τότε διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή η οποία με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών αποφασίζει εάν θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή ή εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργών.

Χρειάζεται αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης των υπουργών» είπε ο Α. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι κατά την εφαρμογή του υπάρχοντος παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Τέτοια είναι τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που τίθενται στις προθεσμίες παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών. Τα αδικήματα παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε χρόνων από την τέλεσή τους ή στα δύο επόμενα χρόνια των εκλογών που γίνονται μετά την τέλεση του αδικήματος. Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στην πράξη η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η άσκηση ή όχι δίωξης επαφίεται κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία ανάλογα με τα συμφέροντά της κάνει ό,τι θέλει.

Ο Α. Κανταρτζής ζήτησε να φύγουν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και τα εμπόδια στην άσκηση δίωξης και αυτή να μην αποτελεί προνόμιο της πλειοψηφίας. Είπε ότι η διαδικασία για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών από τη Βουλή θα πρέπει να μην είναι προνόμιο της πλειοψηφίας, αλλά να μπορεί να ξεκινάει εάν το ζητήσει ένας αριθμός βουλευτών (80, 100 ή 120) και η προκαταρκτική εξέταση (δουλειά που κάνει σήμερα η λεγόμενη προανακριτική) να γίνεται από δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίζει - αντί της Βουλής όπως ισχύει σήμερα - για την ποινική ή όχι δίωξη.

Καταλήγοντας ο Α. Κανταρτζής, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα σταματήσουν τα σκάνδαλα των υπουργών αφού αυτά δημιουργούνται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, πολιτικές που διαχρονικά είναι υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση ατιμωρησίας.

Υπέρ της αλλαγής του νόμου τάχθηκαν όλα τα κόμματα. Ο Ε. Βενιζέλος έχει καταθέσει πρόταση να εκλέγει η Βουλή με πλειοψηφία 2/3 ένα δικαστικό σώμα που ασχολείται με τις ποινικές ευθύνες των υπουργών, από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπωθεί η πρόταση η Βουλή μετά από μια τυπικά καθαρά έρευνα να στέλνει όλες τις δικογραφίες στη δικαιοσύνη, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει να έχει τον καθοριστικό ρόλο η δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ