Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική - «θερμοκήπιο» του ρατσισμού

Το απάνθρωπο περιστατικό με τους δύο εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, που σύρθηκαν από το μηχανάκι δύο αγροτοκτηνοτρόφων στη Μανωλάδα, παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Μυρίζει» από τη σαπίλα του μεσαίωνα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες από τον αμερικάνικο νότο του 19ου αιώνα, «ζέχνει» αντίδραση. Ωστόσο, περιστατικά σαν και αυτό, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Φύονται και ανθίζουν μέσα στο «θερμοκήπιο» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ. Γεννιούνται και αναπαράγονται μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα, βάση του οποίου είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πριν από ένα χρόνο, συνδικάτα και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διαδήλωναν στα «τσιφλίκια» της Μανωλάδας. Στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ συνελήφθησαν, λοιδωρήθηκαν, βρέθηκαν στο στόχαστρο των τσιφλικάδων και των μηχανισμών τους στην περιοχή. Στον αντίποδα, οι φραουλάδες που έκαναν απίστευτα πογκρόμ κατά των μεταναστών και των διαδηλωτών, με πυροβολισμούς στον αέρα και ανοιχτές απειλές, έμειναν στο απυρόβλητο από την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη. Κανένα μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης δεν πάρθηκε για τους μετανάστες εργάτες γης, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να πείσουν για την κάλπικη ευαισθησία τους. Σ' αυτό το έδαφος της ατιμωρησίας όσων θεωρούν τους μετανάστες κτήμα τους, φύονται περιστατικά σαν και αυτό των δυο κτηνοτρόφων. Οι οποίοι, με την υποψία και μόνο της κλοπής ζώων από το κοπάδι τους, αισθάνονται πως έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι στους κολίγους της Μανωλάδας.

Το περιστατικό είναι ακραίο αλλά όχι μεμονωμένο. Πατάει σε μια πραγματικότητα, έχει πολιτικά ερείσματα. Οι πολιτικές αποφάσεις, το νομοθετικό πλέγμα, όλες οι κοινοτικές Οδηγίες κατά των μεταναστών, που τους καταδικάζουν στην παρανομία, στην εξαθλίωση, στην σχεδόν τσάμπα εργασία για να πλουτίζουν οι εργοδότες, είναι το λίπασμα που θρέφει τέτοιες συμπεριφορές. Είναι αυτή η πραγματικότητα που δίνει το «δικαίωμα» στους εργοδότες να χτυπούν μετανάστες που έχουν στη δούλεψή τους, όπως στη «Lady Fashion». Να κλείνουν μέσα σε ένα βράδυ βιοτεχνίες φασόν, όπως στα Πατήσια, και να μεταφέρονται αλλού με δεκάδες μετανάστες εργάτες να μένουν απλήρωτοι. Είναι αυτή η πραγματικότητα που αναγκάζει μετανάστες εργάτες γης στα Μέγαρα να κοιμούνται μέσα σε κοτέτσια, άλλους μετανάστες εργάτες να κοιμούνται μέσα στα μαγαζιά ή στις μάντρες που δουλεύουν.

Ολα αυτά δεν γίνονται απλά με την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η αντιμεταναστευτική πολιτική είναι στρατηγική κατεύθυνση του κεφαλαίου. Γι' αυτό τα κόμματά του προσπαθούν να διαχειριστούν το υπαρκτό ζήτημα κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών εργαζόμενων και προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Γι' αυτό η κυβέρνηση ανεβάζει τους αντιμεταναστευτικούς τόνους, ζητάει και προωθεί εντονότερη φύλαξη των συνόρων, χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης, χτυπά το άσυλο. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μηδενική ανοχή» και «0% λαθρομετανάστευση», συναγωνιζόμενο τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. σε αντιδραστικές θέσεις και προτάσεις. Η πολιτική τους είναι αυτή που πρέπει να καταδικαστεί. Να χτυπηθεί από τον ενιαίο αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Αυτό επιτάσσει το κοινό τους συμφέρον, γι' αυτό αγωνίζονται το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα!(2022-07-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση(2018-06-14 00:00:00.0)
Η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του καπιταλισμού(2013-04-24 00:00:00.0)
Τα κέρδη τους έχουν αίμα(2013-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ