Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μπουρλότο για τα δάση η εμπρηστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό και στην περιοχή - «φιλέτο» της Ανω Γλυφάδας, που βρίσκεται στο στόχαστρο καταπατητών εδώ και χρόνια

Eurokinissi

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό και στην περιοχή - «φιλέτο» της Ανω Γλυφάδας, που βρίσκεται στο στόχαστρο καταπατητών εδώ και χρόνια
Ο πύρινος όλεθρος άρχισε να πλήττει και φέτος από αρκετά νωρίς τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, θυμίζοντας την τραγωδία του καλοκαιριού του 2007, με τους 73 νεκρούς, τα 2,5 εκατ. στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έγιναν στάχτη, τα πάνω από 3.000 σπίτια που καταστράφηκαν.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στη Ριτσώνα, στον Υμηττό και άλλες περιοχές - δηλαδή σε περιοχές που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» - που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι ένα φαινόμενο που έχει ασφαλώς την εξήγησή του. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που οπλίζει το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Η εμπορευματοποίηση της γης έχει πάρει σήμερα μεγάλες διαστάσεις. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την κατάσταση, κερδοφορεί σε βάρος των Δασικών Οικοσυστημάτων και των αγοραστών. Εμφανίζεται με τη μορφή οικοδομικών συνεταιρισμών, με την ιδιότητα μεγάλων επενδυτών, με μορφή ανώνυμων εταιρειών και, αξιοποιώντας τη δασική νομοθεσία, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση τη δασική γη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων προς ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, συντελώντας στην απερήμωση της χώρας, στον κατακερματισμό της δασικής γης, στην ένταση της εμπορίας της γης, στην παραπέρα είσοδο ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο εκμεταλλεύεται τη γη σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, του Φυσικού Περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής.

Παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές από τις αποδείξεις της ενοχής τους:

  • Τη 15ετία 1991 - 2005, με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου που θα μπορούσε να προστατέψει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, με δασοκτόνους νόμους προσπάθησαν και οι δύο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα χορτολίβαδα. Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και την απόπειρα για νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που προετοίμασε η ΝΔ, αλλά ευτυχώς δεν «καρποφόρησε».
  • Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 3.500 έως 4.000 δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. με οχήματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του '70!).
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις, εντός σχεδίων πόλης, που είχαν στο μεταξύ τσιμεντοποιηθεί, στους ίδιους τους καταπατητές.
  • Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το κόλπο της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε φιλέτα οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και το 2007 με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο νόμος 3139/2003 στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες για να εκτιμήσουν την επικίνδυνη αντιδασική πολιτική που εφαρμόζουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ