Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ
Ευθύνεται η κυβέρνηση για τη σύλληψη στελέχους του ΚΚΕ

Πέρασαν χειροπέδες και συνέλαβαν στέλεχος του ΚΚΕ γιατί αρνήθηκε να αδειάσει την τσάντα του!

Η προχτεσινή αναιτιολόγητη και απρόκλητη σύλληψη από την Αστυνομία Λακωνίας στελέχους του ΚΚΕ ούτε τυχαία είναι, ούτε απλό «τυπικό περιστατικό», ούτε πρόκειται για κάποια «άστοχη και βεβιασμένη» ενέργεια κάποιων αστυνομικών. Την πολιτική ευθύνη για το περιστατικό τη φέρει ακέραια η κυβέρνηση που προωθεί κλίμα τρομοκράτησης των εργαζόμενων, με δεδομένη την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της. Ελπίζει η κυβέρνηση πως σε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού των κομμουνιστών θα μπορέσει να εμποδίσει την ανασύνταξη του μαζικού λαϊκού κινήματος ώστε ανενόχλητη να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί οι κομμουνιστές ούτε φοβήθηκαν ούτε λύγισαν ποτέ.

Το περιστατικό αφορά συγκεκριμένα τον Ν. Γόντικα, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του οδηγού του αυτοκινήτου με το οποίο μετέβαιναν στη Σπάρτη. Προχτές το απόγευμα κι ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν για τη Σπάρτη, τους σταμάτησαν αστυνομικοί για έλεγχο και απαίτησαν να αδειάσουν τις τσάντες τους προκειμένου να τις ψάξουν. Ο Ν. Γόντικας αρνήθηκε τον έλεγχο στα προσωπικά του αντικείμενα και δήλωσε στους αστυνομικούς την ιδιότητά του. Τότε, τους πέρασαν χειροπέδες και αφού άδειασαν τις τσάντες τους και έψαξαν στο αυτοκίνητο, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Σπάρτης όπου και κρατήθηκαν για λίγες ώρες. Κοντά στους κρατούμενους κομμουνιστές έσπευσαν αμέσως στελέχη της ΝΕ Λακωνίας του Κόμματος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επικοινώνησε με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και μίλησε με υπασπιστή του αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα τυπικό περιστατικό, το οποίο θα γραφτεί στο δελτίο συμβάντων και οι «συλληφθέντες» θα αφεθούν ελεύθεροι. Ο Ν. Καραθανασόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα, τονίζοντας ότι ήταν απαράδεκτα όσα έγιναν, αφού το στέλεχος του ΚΚΕ δήλωσε την ιδιότητά του. Παρ' όλα αυτά οι αστυνομικοί όχι μόνο έκαναν «φύλλο και φτερό» τα πράγματά του, αλλά τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα. Σε επόμενη επικοινωνία ο υπασπιστής του αρχηγού της Αστυνομίας πληροφόρησε τον Ν. Καραθανασόπουλο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, αλλά ότι η Αστυνομία θα καταθέσει εναντίον τους μήνυση για απείθεια!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την απρόκλητη σύλληψη από την Αστυνομία του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Γόντικα και του οδηγού του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στη Σπάρτη, την έρευνα στα προσωπικά του αντικείμενα, παρότι, αν και γνωστός, δήλωσε την ιδιότητά του ως στέλεχος του ΚΚΕ και την κράτησή του στην Ασφάλεια Σπάρτης. Πρόκειται για απόπειρα τρομοκράτησης, για την οποία η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Το περιστατικό εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται και στόχο έχει το λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται γενική καταδίκη και επαγρύπνηση. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, όπου τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Η ΝΕ Λακωνίας κάνει καθαρό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των κομμουνιστών δε θα περάσει. Οι κομμουνιστές δε φοβούνται. Θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα την προσπάθεια για ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, την οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας και τη νικηφόρα αντεπίθεσή της.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε λαϊκή εγρήγορση και κινητοποίηση. Για να μην περάσουν η νέα αντιλαϊκή επίθεση, που συστατικό της στοιχείο είναι η προσπάθεια τρομοκράτησης, η ένταση του αυταρχισμού και η καταπάτηση και περιστολή δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org