Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με επίκεντρο την παραίτηση Αλαβάνου

Διαρκείς διαβουλεύσεις είχαν χτες στην Κουμουνδούρου προκειμένου να εξετάσουν το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησης απ' το βουλευτικό αξίωμα και συνεπώς απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Αλαβάνο. Υπενθυμίζουμε πως η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησαν κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή τους προχτές το βράδυ να τον μεταπείσουν. Η συνεδρίαση τελικώς θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα - έτσι ώστε στο μεσοδιάστημα να υπάρξουν επαφές και συζητήσεις με τον Αλ. Αλαβάνο - οπότε και θα γίνει γνωστή η τελική απόφασή του.

Χτες συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΝ, παρουσία του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Τα μέλη της ΠΓ αποχωρώντας απ' τη συνεδρίαση ήταν εμφανώς προβληματισμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Αλαβάνος εμμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί.

Στην ανακοίνωση της ΠΓ, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, σημειώνεται: «Στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ συζητήθηκε το θέμα της πρόθεσης του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί από βουλευτής και από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Η ΠΓ εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΠΓ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η ΠΓ σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ».

Από την πλευρά της η Ανανεωτική Πτέρυγα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή. Η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους. Η Ανανεωτική Πτέρυγα επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος». Ανακοίνωσε επίσης ότι οργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη, με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη.

Νωρίτερα, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση υπόμνηση της ηγετικής του θέσης στο σχήμα - με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, αφού έκανε λόγο για «δυσάρεστη εξέλιξη», άφησε αιχμές σε βάρος του Αλ. Αλαβάνου, καθώς απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί απάντησε πως το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας καπετάνιος στη φουρτούνα είναι να αφήσει το πηδάλιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Α. Καρίτζης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε πως η ηγεσία του ΣΥΝ αιφνιδιάστηκε καθώς δε γνώριζε τίποτα σχετικά. Συμπλήρωσε ότι τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στο να επιλυθούν τα προβλήματα χωρίς τριβές και με συναινετικό τρόπο και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των προσπαθειών. Ο Α. Καρίτζης είπε ακόμα πως «δεν περισσεύει κανείς» και θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην επιμείνει στην παραίτησή του ο Αλ. Αλαβάνος.

Επιπλέον, επέμεινε στη θέση ότι ο ΣΥΝ ζήτησε αναβολή της προχτεσινής συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος απ' όλες τις συνιστώσες και να τοποθετηθούν όλες με υπευθυνότητα. Πάντως, δε διέψευσε ότι ο Αλ. Αλαβάνος ήταν αυτός που πίεσε ώστε να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΝ για αναβολή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε τελικά απουσία των στελεχών του ΣΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αλ. Αλαβάνος άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ για μεθόδους και στόχους προεκλογικά, καθώς φέρεται να εκτίμησε ότι απουσίαζε η απαραίτητη πολιτική εμβάθυνση απέναντι στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς, μίλησε για παραγκωνισμό του, επέκρινε τη στάση κατά τα επεισόδια του Δεκέμβρη, κλπ.

Ο Μ. Γλέζος (ρ/σ «City») ωστόσο δήλωσε ότι γνώριζε τις προθέσεις του Αλ. Αλαβάνου και εμφάνισε σαν αιτία το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΝ. Ο Μ. Γλέζος απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν ο Αλ. Αλαβάνος έχει πρόβλημα με τον Αλ. Τσίπρα και έσπευσε να διαμηνύσει στον δεύτερο ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΝ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, και να υπενθυμίσει ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχαν προβλήματα με τον ΣΥΝ εξαιτίας προσπαθειών από μέρους του να ηγεμονεύσει στο σχήμα.

Ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Φλας») κάλεσε τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην παραίτησή του και τον προέτρεψε, όπως και τον Αλ. Τσίπρα, «να συνεργαστούν στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων, βάζοντας το εμείς πάνω από τα διάφορα εγώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ