Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς
  • Μετά τα πακέτα στήριξης των τραπεζών, ζητούν εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προαναγγέλλοντας νέα άγρια λιτότητα και συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών
  • «Κοινή δέσμευση», η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Το λογαριασμό για τα πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων στέλνουν στους λαούς οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν το μοντέλο των (ελαστικών) εργασιακών σχέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν απο χθες στις Βρυξέλλες, επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην θωράκιση του ευρωοικοδομήματος, υλοποιώντας το σχέδιό τους για παράκαμψη του «όχι» του ιρλανδικού λαού στην αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ συνεχίζουν το κυνήγι των μεταναστών, εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, δίχως, βέβαια, να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευσή τους.

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την «ευκαιρία» της κρίσης και στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, οι «27» εφαρμόζουν με συστηματικό τρόπο μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας», με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ομόφωνα και δίχως καμία συζήτηση, επικύρωσαν τις προτάσεις της Κομισιόν, στις 3 Ιούνη, όπου, κάτω από τον τίτλο «κοινή δέσμευση της ΕΕ» για την απασχόληση, προσδιορίζονται οι βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια στον τομέα αυτό. Το βάρος ρίχνεται στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών, καθώς και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), λιγότεροι φόροι, κ.ά.

Το άλλο μέτωπο της επίθεσης είναι η «εξυγίανση» των δημοσίων οικονομικών, μετά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης των τραπεζών, μέσω της άγριας λιτότητας, τις μειώσεις μισθών, τη διάλυση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τη συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, αποσιωπώντας, βέβαια, ότι οι λαοί δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία των ελλειμμάτων και του χρέους των κρατών - μελών. Ο στόχος, πλέον, είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των κρατών - μελών, και, μάλιστα, με βάση τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, η τήρηση των οποίων θεωρείται αδιαπραγμάτευτη από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, παρόλο που 20 από τα 27 κράτη θα έχουν υπερβεί τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιπλέον θεωρούν ότι δε δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας που είχαν πάρει ορισμένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το βάρος πρέπει να μεταφερθεί πλέον στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.

Οσον αφορά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δήθεν εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ, οδηγούνται, στην καλύτερη περίπτωση, σε αναβολή για το φθινόπωρο, μετά το βέτο της Βρετανίας που δε δέχεται κανέναν έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο (Σίτι) του Λονδίνου.

Αντιδραστική θωράκιση

Τα λεγόμενα θεσμικά θέματα της Συνόδου (Συνθήκη Λισαβόνας, επανεκλογή Μπαρόζο) συζητήθηκαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ. Αντικείμενο διαφωνιών παρέμενε ο νομικός χαρακτήρας των εγγυήσεων που θα δοθούν από την ΕΕ, προκειμένου να ανατρέψουν το «όχι» του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας στο δεύτερο δημοψήφισμα που προετοιμάζουν τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη. Η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί οι εγγυήσεις, που αφορούν το φορολογικό καθεστώς, τη στρατιωτική ουδετερότητα, την εκπαίδευση, κ.ά., να έχουν τη μορφή δεσμευτικών πρωτοκόλλων, αλλά πολλές κυβερνήσεις αντιδρούν, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο επικυρώσεων της αντιδραστικής ευρωσυνθήκης.

Κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία αναμενόταν να υπάρξει για την επανεκλογή Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αλλά την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις, καθιστώντας αμφίβολη την οριστική επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο απερχόμενος πρόεδρός του, Χ. Πέτερινγκ, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει στις 9 Ιούλη, αν θα ψηφίσει για την επανεκλογή του Ζ. Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή του, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη βδομάδα μετά την 9η Ιούλη, ή αν θα περιμένει το φθινόπωρο.

Ο Πέτερινγκ, ο οποίος πήρε μέρος σε Σύνοδο των Ευρωπαίων κεντροδεξιών ηγετών (ΕΛΚ) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δεν είπε τίποτε για το ποια μπορεί να είναι η απόφαση στις 9 Ιούλη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι «27» θα περιμένουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να διοριστεί η νέα Κομισιόν με τις διατάξεις της που ορίζουν ότι απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (369 ψήφοι) για το διορισμό του προέδρου της Κομισιόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι «27» θα εγκρίνουν το κείμενο για το θέμα των κλιματικών αλλαγών, το οποίο στην πραγματικότητα διασφαλίζει στα μονοπώλια να ρυπαίνουν και να καταστρέφουν ανενόχλητα το περιβάλλον. Ως άλλοθι οι «27», στο πλαίσιο του εμπορίου των ρύπων, υπόσχονται οικονομική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε πείσμα των δήθεν φιλόδοξων στόχων που είχαν θέσει και τους οποίους έθαψαν οι ίδιοι πανηγυρικά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Πυγμή στους μετανάστες

Αποφασιστική, πάντως, αναμένεται να είναι η απάντηση των «27» απέναντι στους μετανάστες, επιδεικνύοντας πυγμή στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των μονοπωλίων. Το κυνήγι των μεταναστών θα γίνεται μέσω του διακρατικού αστυνομικού μηχανισμού της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων, τις κοινές περιπολίες, τις επιχειρήσεις για την επαναπροώθηση των μεταναστών, κ.ά. Το μόνο πρόβλημα είναι η κατανομή των βαρών, με τις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) να ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις χώρες του Βορρά, που όμως δε δείχνουν καμία τέτοια διάθεση, έχοντας κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους με τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Ο Κ. Καραμανλής πάντως φρόντισε, περισσότερο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προαναγγείλει ότι θα έθετε το θέμα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. «Είναι ένα θέμα κοινό, ευρωπαϊκών διαστάσεων, που δεν αφορά μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα και που, σε τελική ανάλυση, μέχρι στιγμής σηκώνουν και το μεγαλύτερο μέρος», είπε χαρακτηριστικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ