Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «GA FERRIES»
Βλέπουν πιο καθαρά τους εχθρούς και τους φίλους

Σταθερά στο πλευρό τους οι ταξικές δυνάμεις, την ώρα που η πλειοψηφία της ΠΝΟ παζαρεύει «αυξήσεις» πείνας με τους εφοπλιστές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την Ενωση Ακτοπλόων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την Ενωση Ακτοπλόων
Στο πόδι ήταν και χτες τα πληρώματα των πλοίων της εταιρείας «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου και άλλοι ναυτεργάτες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), δίνοντας τη δική τους απάντηση στην επιθετικότητα των ακτοπλόων εφοπλιστών και συνολικά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που συνεχώς αγριεύει χτυπώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει όρθιο, ακόμα και το αυτονόητο στην καταβολή των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της κινητοποίησης, μέσα στα γραφεία της ΕΕΑ, βρισκόταν σε εξέλιξη η τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2009, ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΝΟ και το διοικητικό συμβούλιο της εφοπλιστικής Ενωσης.

Οι εφοπλιστές, δείχνοντας από τη πρώτη στιγμή της συνάντησης τα «δόντια» τους, αρνήθηκαν να ανακαλέσουν την κατάπτυστη επιστολή που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η ΕΕΑ, προς το ΝΑΤ, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομη και αξιόποινη» πράξη το να πάρουν τα λεφτά τους οι εγκαταλελειμμένοι και απλήρωτοι από το Γενάρη ναυτεργάτες της «GA FERRIES».

Οι ναυτεργάτες την περασμένη Πέμπτη επέβαλαν την καταβολή των μισθών τους από τα χρήματα των επιδοτήσεων που δίνει το ΥΕΝ στoν Αγούδημο. Η διαδικασία της καταβολής των μισθών γίνεται μέσω του ΝΑΤ, ενώ κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και των ταξικών σωματείων, έχει ήδη αρχίσει από προχτές Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

Παρά τη χοντρή πρόκληση από τους εφοπλιστές, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, δείχνοντας για πολλοστή φορά ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την υπεράσπιση των ναυτεργατικών συμφερόντων, συνέχισαν κανονικά το «διάλογο», αρχίζοντας από πάνω και τα «παζάρια» στις πλάτες των ναυτεργατών.

Να τιμωρηθούν

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση, οι εφοπλιστές, τροφοδοτούμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό στην ΠΝΟ, «ξεπέρασαν τον εαυτό τους» και από 0% αύξηση στη ΣΣΕ που πρότειναν, χτες πήραν «τη γενναιόδωρη θέση του 1%» αύξηση! Ποσοστό αύξησης ...1% έχουν προτείνει και οι ποντοπόροι εφοπλιστές. «Η πλειοψηφία της ΠΝΟ - συνεχίζουν τα σωματεία - καρφωμένη στη θέση των ατέρμονων "διαλόγων" έκανε την επαναστατική της κωλοτούμπα» και από αυξήσεις 10% που διεκδικούσε έπεσε στο 6% και έπεται συνέχεια.

Τα σωματεία, αφού καταγγέλλουν ακόμα ότι οι εφοπλιστές έφτασαν να χαρακτηρίσουν «τραμπούκους» τους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες, καλούν τον κλάδο «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων» για πολύμορφους και απεργιακούς αγώνες κόντρα στην εφοπλιστική αδιαλλαξία και την υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. «Να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις, την ταξική πάλη και στο ναυτεργατικό κίνημα για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος των ναυτεργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».

Να σημειωθεί ότι χτες γνωστοποιήθηκε από το ΥΕΝ πως έγινε κατάσχεση στο πλοίο του Αγούδημου «ΜΑΡΙΝΑ» από την επισκευαστική εταιρεία «SANKO AE».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ