Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Ρίχνει το φταίξιμο στους εργάτες!

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, προσποιήθηκε πως δεν ήξερε ότι οι οικοδόμοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής παραμένουν για μήνες απλήρωτοι

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την προεκλογική κυβερνητική φιέστα για τη λειτουργία νέων τμημάτων στην Εγνατία Οδό και οι 300 εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ στο κομμάτι της Παναγιάς είναι απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά η παριστάμενη υφυπουργός Εργασίας, Σ. Καλαντζάκου, στην απάντησή της, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε το φταίξιμο στους ίδιους τους εργαζόμενους επειδή, όπως ισχυρίστηκε, άργησαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Συγκεκριμένα, είπε ότι με βάση τη συμφωνία που υπάρχει με την εταιρεία «Εγνατία Οδός», εάν υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή εργαζομένων από τις κατασκευαστικές εταιρείες, τότε αναλαμβάνει η ίδια η «Εγνατία» την πληρωμή για διάστημα τριών μηνών. Στη συζητούμενη περίπτωση, κατά την υφυπουργό, οι εργαζόμενοι άργησαν να ενημερώσουν γραπτώς ότι υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές αφού κατέθεσαν την αίτηση στις 12 του Ιούνη. Η Σ. Καλαντζάκου είπε ότι θα πληρωθούν από την «Εγνατία» για τους τρεις μήνες, ενώ αναφερόμενη στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» ισχυρίστηκε κυνικά ότι με βάση τα στοιχεία στον κατασκευαστικό τομέα υπάρχει σταθερή μείωση των θανάτων εργαζομένων.

Στην παρέμβασή του ο Α. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι οι 300 εργαζόμενοι στην ΑΤΤΙΚΑΤ είναι απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού, κάνει λόγο για πληρωμή μόνο των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε, είναι όμηροι της εργοδοσίας που δεν τους πληρώνει και δε δίνει τις νόμιμες αποζημιώσεις προκειμένου, αφού το έργο τέλειωσε, να ψάξουν αλλού για δουλειά.

Στην ασυδοσία της εταιρείας, τόνισε, οι εργαζόμενοι απάντησαν με κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, προσθέτοντας ότι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως οι εργάτες μένουν απλήρωτοι ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους από το δημόσιο. Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο έγινε στην κυριολεξία με το αίμα των εργαζομένων αφού πλήρωσαν με τη ζωή τους λόγω των θανατηφόρων ατυχημάτων ενώ πανάκριβα θα πληρώσουν το έργο και οι οδηγοί λόγω των πανάκριβων διοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ