Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ιμπεριαλιστική ατζέντα για όλο τον κόσμο

Εμφαση σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, εκτός από τους λαούς της Ευρώπης, μπαίνει, όπως προκύπτει και από τις προτάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών - που αποτελεί και προάγγελο των συμπερασμάτων που θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα τα καυτά μέτωπα. Εκεί όπου συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η ΕΕ θέλει να έχει ρόλο στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, ώστε να είναι μέσα στη μοιρασιά των νέων αγορών, των δρόμων της Ενέργειας και των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων. Ετσι, η επίτευξη ισραηλινο-αραβικής συμφωνίας, του λεγόμενου «οδικού χάρτη» (που θέτει υπό επαναδιαπραγμάτευση τις αποφάσεις του ΟΗΕ), είναι ψηλά στην ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική ατζέντα. Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται, για άλλη μια φορά, στη λύση των δύο κρατών με τη δημιουργία ενός «βιώσιμου, ανεξάρτητου, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους» δίπλα στο Ισραήλ, χωρίς, όμως, να κάνει ούτε μία νύξη στο ζήτημα των εποικισμών και του διαχωριστικού τείχους. Επίσης, καλωσορίζει τη δέσμευση της αμερικανικής προεδρίας για προώθηση του διαλόγου και επαναδιατυπώνει την ετοιμότητα της ΕΕ για συνεργασία, στην κατεύθυνση αυτή, με τις ΗΠΑ και το Κουαρτέτο, δηλαδή για να έχει λόγο στη ...λεία της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερη «συνεργασία» με το Ιράκ

Επίσης οι υπουργοί καλωσορίζουν την ανακοίνωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών στα τέλη Γενάρη 2010 και βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην κουρδική περιοχή στις 25 Ιούλη 2009 και σημειώνει παρατηρήσεις περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και σε ζητήματα σχετικά με την οριστική κατάληξη της σχέσης των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ καλείται η ιρακινή ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Υπερθεματίζουν υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων του Ιράκ με τους γείτονές του και καλεί και τον Αραβικό Σύνδεσμο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Τέλος, επαναδεσμεύεται ως προς την προώθηση «αναπτυξιακών σχεδίων» για το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των δωρητών, δίνοντας ξεχωριστή σημασία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ιράκ για μια συμφωνία «συνεργασίας», δηλαδή για ...επικερδείς μπίζνες εν μέσω κατοχής. Εννοείται ότι δε γίνεται καμία νύξη στην παράταση της παραμονής της αμερικανικής κατοχικής δύναμης στο Ιράκ.

Και ανησυχία για Ιράν

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τα γεγονότα που ακολουθούν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν. Καλούν τις ιρανικές αρχές να απαντήσουν στις καταγγελίες των συμμετεχόντων στις εκλογές για παρατυπίες, εκφράζουν ανησυχία για τη βία, υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι «οι στόχοι του ιρανικού λαού θα πρέπει να επιδιωχθούν με ειρηνικά μέσα» και δεσμεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Οσον αφορά, δε, στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επαναδιατυπώνουν «επιθυμία» διαλόγου στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, ζητώντας από το Ιράν «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Πακιστάν - Αφγανιστάν

Αναφορικά με την κατοχή στο Αφγανιστάν, η ΕΕ επαναβεβαιώνει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για δήθεν «συμβολή στη σταθερότητα, ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνονται και οι δηλώσεις για τον εξελισσόμενο πόλεμο στο Πακιστάν, ζητώντας να υπάρξει στρατηγική και δέσμευση της ΕΕ και για αυτή τη χώρα, με στόχο δήθεν τη «σταθερότητα στην περιοχή».

«Πράσινο φως» για Γκουαντάναμο

«Πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ όσον αφορά τη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δεχτούν κρατουμένους, εξετάζοντας τις υποθέσεις τους την κάθε μια ξεχωριστά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα παρέχει όσες πληροφορίες ζητήσουν τα κράτη - μέλη, ενώ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν οικονομικά στην επανεγκατάσταση των κρατουμένων. Πάντως, η ανακοίνωση δεν αναφέρει τον αριθμό των κρατουμένων που θα γίνουν δεκτοί από χώρες της ΕΕ, ούτε ποιες είναι αυτές οι χώρες που έχουν προσφερθεί να κάνουν κάτι τέτοιο.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα δεχθεί στο έδαφός της κρατούμενους από το Γκουαντάναμο.

Βαλκάνια και Αφρική

Θετική γνωμάτευση είχε το Συμβούλιο Υπουργών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έως το τέλος τρέχοντος έτους κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες δυτικοβαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Ειδικότερα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο Υπουργών σημείωσε ότι υποστηρίζει τη μεταβίβαση της διοικητικής αρχής της χώρας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μία «ενισχυμένη παρουσία της ΕΕ» αμέσως μόλις υλοποιηθούν οι στόχοι και οι προϋποθέσεις περί «ειρήνης». Εξέφρασε, παράλληλα, «ανησυχία» για τη μη εποικοδομητική πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα από τις πρόσφατες προκλήσεις της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του Ντέιτον.

Για το Σουδάν, το Συμβούλιο Υπουργών αντάλλαξε απόψεις για την τρέχουσα πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση, εκφράζοντας «ανησυχία» για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η απομάκρυνση μεγάλων διεθνών οργανώσεων αρωγής από το Νταρφούρ.

Αναφορικά με την ιμπεριαλιστική «αντιπειρατική» αποστολή της ΕΕ «ΑTALANTA» στη Σομαλία εκτιμήθηκε ότι λειτουργεί «αποτελεσματικά» και αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειάς της κατά 12 μήνες όταν θα λήξει η θητεία της στις 13/12/2009. Σχετικά με την αποστολή «ασφαλείας» της ΕΕ στη ΛΔ Κονγκό, αποφασίστηκε η παράτασή της κατά τρεις μήνες (που «εξέπνεε» στις 30/6/09).

Επιπλέον, συζήτησε το επίπεδο συνεργασίας της ΕΕ με το ASEAN (Σύνδεσμος χωρών Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ