Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο οι αντεργατικές πολιτικές και ο αντικομμουνισμός

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και η απασχόληση, οι εξωτερικές σχέσεις, τα θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς και η αντικομμουνιστική εκστρατεία ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, που προετοίμασε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Απασχόληση και Οικονομία

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής οι «27» της ΥΠΕΞ της ΕΕ αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους στις επιπτώσεις της «παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης» (σ.σ. δηλαδή της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης), με γενικόλογα ευχολόγια περί της «απασχόλησης και της ενίσχυσής της», δηλώνοντας ότι η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο σύνολό της αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η «απασχόληση, η ενίσχυσή της και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» εξετάζονται στο πλαίσιο της αντεργατικής - αντιλαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, των αποφάσεων της Πράγας, της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης και της πολιτικής της «ευελφάλειας», δίνουν και το στίγμα των μέτρων που τελικά θα αποφασιστούν. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα περί ενίσχυσης της «κοινωνικής συνοχής και πολιτικών κοινωνικής στήριξης», πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κεφαλαίου, των ασφυκτικών ελέγχων των δημοσίων οικονομικών των κρατών - μελών, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και των πολιτικών γραμμών της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Θεσμικά θέματα και περιβάλλον

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, που συζητήθηκαν σε πρώτο επίπεδο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, με κύριο θέμα το επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία και τις «εγγυήσεις» που αναμένεται να δώσουν οι «27» στον ιρλανδικό λαό, προκειμένου να εκβιάσουν ένα «ΝΑΙ» στη δεύτερη ψηφοφορία, που τοποθετείται περίπου στον Οκτώβρη. Ακόμα, συζήτηση έγινε και όσον αφορά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να αποφασιστεί σε επίπεδο αρχηγών, για το αν θα ανανεωθεί τώρα ή το φθινόπωρο η θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Ακόμα ιδιαίτερη μνεία έγινε στις κλιματικές αλλαγές και την αειφόρο ανάπτυξη, προωθώντας και μέσω των κλιματικών πολιτικών μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αντικομμουνιστική εκστρατεία

Την ίδια στιγμή, προωθείται ακόμα περισσότερο το θέμα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην ΕΕ, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός». Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεδομένης της «20ής επετείου από τον εκδημοκρατισμό των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», όπως εκφράστηκε και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Ολοκληρωτισμό» σημειώνει την «ανάγκη» να ενισχυθεί η ετοιμότητα της Ευρώπης «όσον αφορά εγκλήματα που διεπράχθησαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα», στα οποία φυσικά εννοούνται και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, με στόχο την παραχάραξη της Ιστορίας, τη συκοφάντηση των αγώνων των κομμουνιστών και το ξαναγράψιμό της με τον τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης - όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται - ώστε να επιτευχθεί και η συμφιλίωση».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εγκρίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί δημιουργίας «πλατφόρμας για την Ευρωπαϊκή Μνήμη και Συνείδηση» και προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης της αντικομουνιστικής εκστρατείας, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, που αναζητούνται εναγωνίως τρόποι να χτυπηθούν τα κινήματα και οι προοδευτικές δυνάμεις, που αντιτάσσονται στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και αποφάσεις, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα οικονομικά όργανα για την ενίσχυση του αντικομμουνισμού και τις προσπάθειες εξίσωσής του με το ναζισμό - φασισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ