Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ολοι εναντίον όλων...

Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού το περασμένο Σαββατοκύριακο ανατροφοδότησε την εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις ευρωεκλογές, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε με τις χτεσινές του δηλώσεις - τις πρώτες μετά τις εκλογές - ο Αλ. Αλαβάνος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές εναντίον του Αλ. Τσίπρα και ζητώντας επανεξέταση των πάντων από μηδενική βάση.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ η πλειοψηφία έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα απ' την πολιτική γραμμή που ακολουθεί και υπεραμύνθηκε της πρότασης για συγκρότηση τρίτου πόλου. Αμετακίνητη όμως εμφανίστηκε και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» στην πρότασή της για μεγάλη πολιτική στροφή, καταγγέλοντας την πλειοψηφία ότι αρνείται να διαβάσει τα μηνύματα της κάλπης. Ολα αυτά, με φόντο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έδιναν και έπαιρναν στο περιθώριο των εργασιών για εκείνα τα ζητήματα που από βήματος κανείς δεν τολμούσε να θίξει, όπως οι τεταμένες σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα, η εκλογή και η σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου γραμματέα της ΚΠΕ, κλπ. Παρασκήνιο που από ορισμένους ομιλητές επικρίθηκε ως «παρακμή», «παρασκηνιακή σύγκρουση εξουσίας», «αυλικές βυζαντινές δολοπλοκίες» που «αηδιάζουν» και «φθορά της κουτάλας που λερώνει όλο τον χώρο»!

Η συνεδρίαση έληξε με την υπερψήφιση της εισήγησης του Αλ. Τσίπρα και με απόφαση να δοθεί ένα 20ήμερο στις οργανώσεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να επανέλθει η ΚΠΕ για τα τελικά συμπεράσματα και την εκλογή νέας ΠΓ.

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του εστίασε στις «δομικές δυσλειτουργίες» του ΣΥΝ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους εντάσσονται και οι οργανωτικές αλλαγές, ενώ ως έμμεση υπενθύμιση προς τον Αλ. Αλαβάνο εκλήφθηκε η αναφορά του πως στον ΣΥΡΙΖΑ απ' την ίδρυσή του έχουν εκχωρηθεί δύο δικαιώματα στον ΣΥΝ, να υπάρχει το όνομά του στην ονομασία του σχήματος και ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ να τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αιχμή προς τον Αλ. Αλαβάνο εκλήφθηκαν και τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας περί συλλογικής και όχι αρχηγοκεντρικής ηγεσίας και περί της ανάγκης λειτουργίας των οργάνων, συλλογικού ελέγχου των αποφάσεων, λήψης πρωτοβουλιών με βάση αυτές τις αποφάσεις και όχι αιφνιδιασμούς.

Απαντώντας στους «ανανεωτές» ο Αλ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΝ ουδέποτε εγκατέλειψε τον «αριστερό ευρωπαϊσμό» και πως αυτό αποδεικνύουν «η συμβολή μας στο ΚΕΑ, οι αποφάσεις των συνεδρίων μας, και ειδικότερα του προγραμματικού μας συνεδρίου, οι διακηρύξεις και οι τοποθετήσεις μας», και τους προέτρεψε, αν επιμένουν σε μεγάλη πολιτική στροφή, να ζητήσουν συνέδριο.

Κάνοντας την αυτοκριτική του ΣΥΝ μίλησε για τοποθετήσεις που αδυνατούσαν το Δεκέμβρη να ξεχωρίσουν το αυθόρμητο απ' το φετιχισμό της βίας, για εικόνα Βαβυλωνίας, για άνοιγμα απ' το πουθενά μιας συζήτησης γύρω απ' το καταστατικό που έδινε την εικόνα αντιμαχόμενων παρατάξεων για θέσεις και οφίτσια. Ενώ αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η έμμεση παρομοίωση του Φ. Κουβέλη με την Μ. Δαμανάκη, όταν σχολίασε την επίκληση απ' τον πρώτο του κοινωνικού ΣΥΝ υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση της δεύτερης πως δίνει αναφορά όχι στο κόμμα της αλλά στους ψηφοφόρους της.

Κλείνοντας τις εργασίες ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε πρωτοβουλίες συνεννόησης, στο πνεύμα άλλων ομιλητών που νωρίτερα είχαν θέσει το δίλημμα μορατόριουμ ή ρήξη. Ενώ αν και κράτησε αποστάσεις από σενάρια κεντροαριστεράς δήλωσε πως η πλεύση την οποία εισηγείται βρίσκεται σε μια διαρκή επικοινωνία με το σοσιαλιστικό χώρο και δεν είναι αντιπαραθετική σε αυτόν.

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, μελών της ΚΠΕ για τα όσα δήλωσε στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο Λ. Κύρκος, που προέτρεψε σε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «από την αρχή ήταν λάθος, που το πληρώσαμε με μια ήττα, το εγχείρημα έφτασε στο τέλος του», καταγγέλλοντας «καρατόμηση του Δ. Παπαδημούλη», κ.ά. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε εμμέσως λέγοντας: «Εχω υποχρέωση από το βήμα της ΚΠΕ να απαντήσω σε όλους όσους πολεμάνε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπάρχει, αλλά θα υπάρχει».

Μετά τη λήξη των εργασιών της ΚΠΕ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αφού επισημαίνει ότι, «δυστυχώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΚΠΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις» τους, συμπληρώνει: «Φαίνεται πως το μήνυμα δεν ελήφθη». Στελέχη της, όπως ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «City»), κατήγγειλαν πως ο ΣΥΝ έχει «ρόλο κομπάρσου» στον ΣΥΡΙΖΑ και πως σ' αυτόν επικρατεί «κατάσταση παραγοντισμού, γραφειοκρατίας, καπελωμάτων». Ο Γ. Μπαλάφας άφηνε ερωτήματα για τις επόμενες εκλογές λέγοντας: «Δεν ξέρω με τι σχήμα θα πάμε στις εκλογές. Είναι όλα ανοιχτά αυτή τη στιγμή».

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, χτες, η ΠΓ του ΣΥΝ αποφάσισε για το θεαθήναι τη συγκρότηση επιτροπής, αποτελούμενης από τους Λαφαζάνη, Μπαλάφα, Κορωνάκη και Μαργαρίτη, που θα επεξεργαστεί τους τρόπους προώθησης της πρότασης για τρίτο πόλο...

Επανεξέταση όλων απ' την αρχή ζητά ο Αλ. Αλαβάνος

Χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος ρωτήθηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τις σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα μικρό σεισμό λόγω και σημαντικών λαθών που έκανε και τώρα ζει τις μετασεισμικές δονήσεις, ότι αυτό που τον απασχολεί είναι πώς κάθε στέλεχός του θα μπορέσει να έχει την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την αποδοχή από την κοινωνία και όχι το πώς θα διαμοιράσουν τα ιμάτιά τους. Ερωτηθείς για το αν ο Αλ. Τσίπρας έχει αυτή την εμπιστοσύνη απάντησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ζητήματα για όλους. Για το αν στις επόμενες εκλογές ο Αλ. Τσίπρας θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε πως αυτό δεν τον απασχολεί, ενώ αποστάσεις κράτησε απ' την πρόταση για τρίτο πόλο λέγοντας «δε βγαίνουν τα προβλήματα απλώς από μία κεντρική διατύπωση», ενώ απέφυγε να απαντήσει στο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε στην κεντροαριστερά.

Τέλος, στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει που επέλεξε να στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα για την προεδρία του ΣΥΝ, η απάντησή του ήταν: «Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει. Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ' όλα το δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Αλληλοδιαψεύσεις...

Χτες, η ΚΟΕ, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση ...διάψευσης του Αλ. Τσίπρα. Σχολιάζοντας τα περί δικαιωμάτων του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει "δύο δικαιώματα του ΣΥΝ" μέσα στα πλαίσιά του (...). Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει». Και προσάπτει ευθύνες συνολικά στον ΣΥΝ για «τον τρόπο που αντιμετώπισε, διαχειρίστηκε, εξέφρασε και διεύθυνε την προεκλογική μάχη».

Ο Αλ. Φλαμπουράρης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σχολιάζοντας (ρ/σ «Κόκκινο») την ανακοίνωση της ΚΟΕ τη ...διαψεύδει και επιμένει ότι τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως το 2004, οπότε και έγινε η συμφωνία, η ΚΟΕ δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και υπενθυμίζει ότι άλλο ισοτιμία, άλλο ισότητα, καθώς «πρέπει σε ένα βαθμό να λαμβάνουμε υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη εν μέσω αντιπαραθέσεων(2010-06-03 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις και ρευστό σκηνικό(2010-05-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αναταράξεις(2010-02-13 00:00:00.0)
Προς έκτακτο συνέδριο εν μέσω αντεγκλήσεων(2010-02-02 00:00:00.0)
Σιγοβράζει η δυσαρέσκεια των συνιστωσών(2009-10-07 00:00:00.0)
Εντάσεις για τις αυτοδιοικητικές καρέκλες(2005-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ