Κυριακή 21 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τύμπανα» αγώνα και αξιοπρέπειας

Ο Δήμος Πατρέων ανακοίνωσε την απόλυση στους 37 μουσικούς της Φιλαρμονικής Μπάντας, που επί δίμηνο διεκδικούν τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα

Από τις κινητοποιήσεις των μουσικών
Από τις κινητοποιήσεις των μουσικών
Επί δώδεκα χρόνια βίωναν ένα καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Ομηροι αυτού του πολύχρονου εμπαιγμού, που τους επέβαλε να εργάζονται με μισθούς πείνας, χωρίς ούτε καν σύμβαση εργασίας, οι 37 μουσικοί της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Πατρέων αποφάσισαν πριν από δύο μήνες ομόφωνα να ξεσηκωθούν, υπερασπίζοντας την ίδια τους την αξιοπρέπεια. Γιατί παρότι οι 37 μουσικοί επί χρόνια έκαναν την ίδια εργασία με τους άλλους 18 μόνιμους μουσικούς (7 πλήρους απασχόλησης και 11 μερικής) της μπάντας - τουλάχιστον 140 υπηρεσίες - εξόδους το χρόνο μαζί με τις 150 πρόβες, κάτι που συνιστά πλήρη απασχόληση - και παρόλο που έθεταν κατ' επανάληψη το θέμα της αναγνώρισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων τόσο στον σημερινό δήμαρχο όσο και στους προηγούμενους, κανείς δεν έκανε το παραμικρό για την επίλυσή του. Επέλεξαν, λοιπόν, το δρόμο του αγώνα με συνεχείς κινητοποιήσεις για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Τα τύμπανά τους, καθημερινά τόσο μπροστά από το Δημαρχείο της Πάτρας, όσο και στις πορείες διαμαρτυρίας τους στην πόλη - συντονισμένα στο ρυθμό του αγώνα τους. Αυτή η ανυποχώρητη αγωνιστική στάση τους ενόχλησε τη Δημοτική Αρχή, η οποία στις 16/6 τους ανακοίνωσε την απόλυσή τους. Η είδηση της απόλυσης έφτασε στην εφημερίδα, την ώρα που το σχετικό θέμα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους πήγαινε προς το πιεστήριο. Το δημοσιεύουμε, υπογραμμίζοντας την αναλγησία μιας δημοτικής αρχής, που αντί να λύνει προβλήματα εκδικείται μουσικούς:

«Δεν είμαστε φαντάσματα..»

«Δεν θα σταματήσουμε, αν δεν δικαιωθούμε...»
«Δεν θα σταματήσουμε, αν δεν δικαιωθούμε...»
«Ολες οι δημοτικές αρχές πέταγαν την "καυτή πατάτα" η μία στην άλλη. Κανένας δεν προχώρησε στη λύση του προβλήματος», λέει ο μουσικός Κώστας Κοτσορώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπάντα - Δημοτική Μουσική Πατρών αποτελεί το πολιτιστικό καμάρι της πόλης των Πατρών. Ενα ίδρυμα με παράδοση και ιστορία 150 χρόνων και με πλούσιο έργο. Από τον οργανισμό - εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, προβλέπονται οι θέσεις των μουσικών (που φτάνουν τις 60!!!), όπως και η σύνθεση της μπάντας, αλλά οι δημοτικές αρχές δεν προχωρούν στην κάλυψή τους, που θα γινόταν με την αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των μουσικών. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, «η απαράδεκτη στάση των δημοτικών αρχών εκφράστηκε καταρχήν κατά την επεξεργασία των αιτήσεών μας για υπαγωγή στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004 (Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου), λέγοντας τότε "ότι δεν καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες" και κατά την απάντησή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι είμαστε ανύπαρκτοι εργασιακά για το Δήμο Πατρέων. Οι παραπάνω απόψεις που έχουν εκφραστεί επίσημα από αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων είναι προφανές ότι έγιναν προς αποφυγή των ευθυνών τους που απορρέουν από την εργασιακή μας σχέση. Ανά καιρούς οι δημοτικές αρχές μάς θεωρούν "εξωτερικούς συνεργάτες", "ανύπαρκτους", "φαντάσματα". Φυσικά, φαντάσματα δεν είμαστε! Τα φαντάσματα δεν πάνε σε 140 υπηρεσίες - εξόδους και σε 150 πρόβες το χρόνο, ούτε τα βλέπουν σχεδόν καθημερινά οι πολίτες στο δρόμο τους, ούτε εκτελούν τις εντολές που τους δίνονται από τα αρμόδια όργανα, ούτε εκτελούν ωράριο, ούτε έχουν ποινές, ούτε παρουσιάζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση στο χώρο εργασίας σε χρόνο και χώρο που αποφασίζει η υπηρεσία... Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δε θα έστελνε έγγραφα και αποφάσεις της Διοίκησής του, για υποχρεωτική ασφάλιση στους μουσικούς "φαντάσματα"».

Με την υπομονή τους πλέον να έχει εξαντληθεί, οι μουσικοί σε συνέλευσή τους πριν από δύο περίπου μήνες αποφάσισαν ομόφωνα να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους: Σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα, άμεση πρόσληψη και υπαγωγή τους σε οργανικές θέσεις βάσει του καταστατικού λειτουργίας της Δημοτικής Μουσικής Πατρών, άμεση εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ, άμεση ασφάλιση στο ΙΚΑ ως μουσικών. «Η παρουσία μας - καθημερινή έξω από το Δημαρχείο, με ταμπούρα, ηχεία, σποτάκια, πανό, φυλλάδια, ενώ συλλέγουμε υπογραφές συμπαράστασης από τους πολίτες», αναφέρει ο Κώστας Κοτσορώνης. «Δε θα σταματήσουμε εάν η δημοτική αρχή δεν πάρει πίσω τις ψευδείς αποφάσεις της, ότι δήθεν δεν καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν αναγνωρίσει την εργασία μας. Ομως, ο Δήμος Πατρέων αρνείται πεισματικά να το κάνει, καθώς θα προκύψει αυτό που δε θέλει, δηλαδή 37 εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα και σταθερή εργασία». Σημειώνει, επίσης, ότι «το ΙΚΑ, η Επιθεώρηση Εργασίας και άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές ρίχνουν τεράστια πρόστιμα στο Δήμο Πατρέων γι' αυτό το θέμα. Παρότι η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε από το 2004 να τακτοποιήσει το εργασιακό μας πρόβλημα, δεν το έπραξε. Και τώρα, πέντε χρόνια μετά, καλείται ο Πατρινός πολίτης να πληρώσει από την τσέπη του περίπου 1-2 εκατ. ευρώ για διαχειριστικά λάθη δημάρχων, αντιδημάρχων κ.ά., ως πρόστιμο στο ΙΚΑ, επειδή δεν είχαμε σύμβαση κλπ. Ολα αυτά έχουν διαβιβαστεί από τις αρμόδιες αρχές στον εισαγγελέα. Προκύπτει μεγάλη παρανομία, που για μας είναι σκάνδαλο».

Να σημειώσουμε ότι οι 37 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μήνα. «Μας απειλούν ότι αν δεν υπογράψουμε μια ψευδή δήλωση, πλέον, δεν θα μπορούμε να πληρωθούμε. Μας ζητάνε να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ότι για τη συγκεκριμένη εργασία απασχολούμαστε περιστασιακά και όχι συστηματικά. Αυτό είναι ψευδές και δεν το υπογράφουμε. Το αποτέλεσμα είναι να μην μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα του Μαΐου. Ολο αυτό τον καιρό δεν μας έχει βοηθήσει κανένας, εκτός από το ΠΑΜΕ, που μέλη του είναι κάθε μέρα μαζί μας και αγωνίζονται μαζί μας. Ολοι οι άλλοι είναι απόντες. Ασφαλώς, στο πλευρό μας είναι ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, του οποίου είμαστε μέλη. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό φτιάξαμε και Παράρτημα του ΠΜΣ στην Πάτρα».

Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα των 37 μουσικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη έφερε στις 6/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας η ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά». Το αίτημα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Πάτρας, Αντρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ), πως «οι εργάτες είναι κόστος»!!! Στο πλευρό των εργαζόμενων μουσικών βρίσκεται η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ