Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εξακολουθεί η αντιπαράθεση

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ και στην πλειοψηφία του κόμματος, προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ σήμερα και αύριο όπου αναμένεται να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι γι' αυτή την ΚΠΕ, που συγκαλείται υποτίθεται για να εξετάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις, δεν υπάρχει εισήγηση της ΠΓ. Σαν εισήγηση βαφτίζεται η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, που όπως λέγεται θα αποτελέσει τη βάση για να διαμορφώσει η ΚΠΕ ένα σχέδιο απόφασης.

Η αντιπαράθεση τροφοδοτήθηκε και χτες από δηλώσεις στελεχών και ανακοινώσεις τάσεων. Ο Δ. Χατζησωκράτης σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο ανέφερε στο «Σκάι»: «Με πείσμα αρνούνται να αναγνωρίσουν σφάλματα που όλη η κοινωνία και ο κόσμος της αριστεράς επισημαίνουν. Ασχολούνται με δευτερεύουσες αιτίες. Δεν πήραν το μήνυμα!». Ενώ σε ό,τι αφορά στα όσα επικριτικά λέγονται στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Λ. Κύρκο, ανέφερε: «Η γνώμη του Λεωνίδα Κύρκου έχει πάντα βαρύνουσα σημασία».

Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του ΣΥΝ «χωρίς ομηρίες, κηδεμονίες» και «να παραδεχθεί λάθη που έκανε και ο ίδιος και να μην προσπαθεί να τα ρίξει όλα στο "διαιτητή", το "γήπεδο", τον "αντίθετο αέρα"». Ο Δ. Παπαδημούλης απέδωσε το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη «συγκρότηση του ψηφοδελτίου» που έγινε με κριτήριο τις «εσωκομματικές σκοπιμότητες, επειδή δεν ανήκω στην ηγετική ομάδα», αναφέροντας πως «όταν αυτό που ευαγγελίζεσαι, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, δεν το εμφανίζεις στους κόλπους σου πείθεις λιγότερους» και στα «ναι μεν αλλά» το Δεκέμβρη, οπότε θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, «να έχουμε μια καθαρή θέση, δίπλα στις ειρηνικές πορείες, απέναντι στα φαινόμενα της βίας». Ευθύνη όμως απέδωσε και «στη συμπεριφορά αλαζονείας και απομονωτισμού την περίοδο των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών».

Για «νοσηρή κατάσταση διαρκούς διαπραγμάτευσης τάσεων, μηχανισμών, στελεχών και συνιστωσών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για την αριστερή ανασύνθεση του ΣΥΝ», καταγγέλλοντας χρόνια προβλήματα όπως υπόγειους ανταγωνισμούς, υποβάθμιση της έννοιας του μέλους σε μονοσήμαντο προσυνεδριακό ή προεκλογικό ρόλο, επικοινωνιακός μικρομεγαλισμός και μεγαλοϊδεατισμός, ταλαντεύσεις στη γραμμή που «προσαρμόζεται από τρίμηνο σε τρίμηνο ανάλογα τις δημοσκοπικές προβλέψεις», διγλωσσία, προφίλ ψηφοδελτίου κομματικής και συνιστωσιακής επετηρίδας κ.ά. Καταγγέλλει ακόμα «θόλωμα του στίγματος από σπάταλες παρεμβάσεις στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας».

Το «Κοκκινο-Πράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ» αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στο ότι «δε διαβάσαμε σωστά τη συγκυρία», ενώ με τη σειρά του μιλά για «ΣΥΡΙΖΑ των εκπροσώπων των συνιστωσών και των μηχανισμών» που «εξαντλεί τη δυνατότητά του να διαχειριστεί το εγχείρημα». Καταγγέλλει εμμέσως την «Ανανεωτική Πτέρυγα» για σχέδιο αντιπαράθεσης που είχε εκπονηθεί πριν τις εκλογές, γράφοντας «μερικά πακέτα μυρίζουν να είναι έτοιμα πριν τις 7 του Ιούνη» και συμπληρώνει «η χρόνια υπονομευτική πρακτική κάποιων στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας καθόρισε το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ