Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξελίξεις δρομολογεί η «παραίτηση» Ρουσόπουλου

Σε επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα οδηγεί η αναγκαστική αποχώρηση του Θ. Ρουσόπουλου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Η δρομολογημένη εδώ και καιρό αποχώρηση του πρώην υπουργού Επικρατείας έγινε δεκτή με ανακούφιση από πολλά κυβερνητικά στελέχη που ασκούσαν πιέσεις για «αποκεφαλισμό των βατοπεδινών» και «καθαρά ψηφοδέλτια» στις βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη η κίνηση του Θ. Ρουσόπουλου να ανακοινώσει την παραίτησή του λίγες μέρες μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ερμηνεύεται ως «το τέλος της εποχής της παντοδυναμίας και κυριαρχίας του πρωθυπουργού», ο οποίος εξαναγκάζεται να απαλλαγεί από τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του για να μπορέσει «να σώσει το καράβι της ΝΔ» και να σταθεί και ο ίδιος «όρθιος». Πάντως τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την πλευρά του πρώην υπουργού λεγόταν ότι δεν υπήρχε καμία προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό για την παραίτηση, αν και εδώ και πολύ καιρό τον απασχολούσε η ιδέα της αποχώρησης από την πολιτική. Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τυπική, διαμηνύοντας ότι «είναι σεβαστή η απόφαση του κ. Ρουσόπουλου».

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Θ. Ρουσόπουλου επισπεύδει τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που ζητούν «πρωτοβουλίες» και «αλλαγές» που να δείχνουν ότι τάχα η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό ή αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και τον κομματικό μηχανισμό, αλλά την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν προσδοκίες για το αντίθετο. Μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις στους υπόλοιπους «βατοπεδινούς» για παραιτήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν την παράταξη. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα σπεύσουν να ανταποκριθούν.

Στους λόγους της παραίτησής του ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρει τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς του, αλλά οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του υποστήριζαν ότι είχε διαπιστώσει ότι ήταν αδύνατη η εκλογή του στην εκλογική περιφέρεια (υπόλοιπο Αττικής) όπου σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Θ. Ρουσόπουλος γνωστοποιεί στον πρωθυπουργό την απόφασή του «να μη διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν». Σημειώνει ότι αν και αρχικά τον ενδιέφερε η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, αυτό πλέον δεν ισχύει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες «στις συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό και δεν του επιτρέπουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη συκοφαντία είτε προέρχεται από αντιπάλους είτε - δυστυχώς - από "φίλους"».

Ο πρώην υπουργός διευκρινίζει ότι δεν παραιτείται από βουλευτής και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης. Διεκδικεί μερίδιο από τις «νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007», ισχυριζόμενος ότι «δε διαπραγματεύτηκε την πολιτική του επιβίωση εις βάρος της αξιοπρέπειάς του».

Αναγκαστική χαρακτήρισε την παραίτηση Ρουσόπουλου ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Μανώλης: «Το καλύτερο από όλα θα ήταν όταν ενεπλάκη το όνομά του, για λόγους ευθιξίας, να παραιτηθεί τότε. Τότε θα 'χε κερδίσει πολλά. Τώρα είναι σαν να αναγκάζεται από τα πράγματα», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ