Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για το εδαφικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μία κατ' αρχήν τοποθέτηση επί του εδαφικού πρόκειται να προχωρήσει η κάθε πλευρά στην επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τη Δευτέρα, όπως σημείωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, με βάση τα υπομνήματα που κατατέθηκαν την Πέμπτη από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οσον αφορά στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Στ. Στεφάνου επισήμανε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι σε κατοπινό στάδιο το ζήτημα των εγγυήσεων «θα συζητηθεί από τους δυο ηγέτες δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει Ομάδα Εργασίας που να ασχολείται με τις εγγυήσεις. Τώρα δεν υπάρχει Ομάδα Εργασίας γι' αυτό το θέμα και δεν έχει συμπεριληφθεί τώρα, διότι δεν δεχθήκαμε εμείς γιατί δεν ετίθετο και θέμα εποίκων», μέσα στο κεφάλαιο τουρκικές εγγυήσεις και ασφάλεια.

Τέλος, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση και εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, που υποχρεώνει το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων και στην Κυπριακή Δημοκρατία, είπε πως «είναι δεδομένες».

Ερωτηθείς κατά πόσον ισχύει αυτό που λέγεται περί άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυρπίων ώστε να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Στ. Στεφάνου επισήμανε ότι αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ως προϋπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ