Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αιματηρή καταστολή των ιθαγένικων κινητοποιήσεων

ΛΙΜΑ.--

Στο αίμα πνίγει η κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία τις κινητοποιήσεις των ιθαγένικων κοινοτήτων και οργανώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει σε πολυεθνικές τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου σε περιοχές του Αμαζονίου.

Μέχρι αργά χτες ανεπιβεβαίωτος ήταν ο αριθμός των νεκρών κατά τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στα μπλόκα που έστησαν οι ιθαγένικες οργανώσεις σε διάφορά σημεία του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με την Asociaciοn Indιgena Amazοnica που αποτελεί ομπρέλα 65 ιθαγένικων οργανώσεων, νεκροί είναι τουλάχιστον 20 διαδηλωτές, ενώ περουβιανά μέσα ενημέρωσης και συνεργάτης ανταποκριτής του Τελεσούρ κάνει λόγο συνολικά για 32 νεκρούς (20 ιθαγενείς και 12 αστυνομικούς).

Οι διαδηλώσεις των ιθαγενών έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλη, όταν ανακοινώθηκε ότι δόθηκε η άδεια στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Perenco να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στη λεκάνη του ποταμού Μαρανόν, στο βορειοανατολικό Περού. Η άδεια δόθηκε με το νομοσχέδιο για τα «δάση και τη χλωρίδα» που θέτει σε ισχύ και τα Προεδρικά Διατάγματα του 2007 και 2008 για την απελευθέρωση και πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μάη η κυβέρνηση κήρυξε την 8η Μαΐου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες στις περιοχές αυτές, δίνοντας συνάμα και εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν το έργο των αρχών ασφαλείας στις πέντε επαρχίες του Αμαζονίου, επιχειρώντας να καταστείλει τις διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ