Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επέτειος και με άλλον νεκρό Παλαιστίνιο

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ντροπή για τη διεθνή κοινότητα» χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη, επί 42ετίας, ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Η δήλωση του Ερακάτ, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την ομιλία Ομπάμα προς τους μουσουλμάνους από το Κάιρο την Πέμπτη, έγινε σε επετειακή εκδήλωση για την έναρξη του πολέμου των έξι ημερών, στις 5 Ιουνίου 1967, που οδήγησε στην κατάληψη περαιτέρω αραβικών εδάφων από τον ισραηλινό στρατό.

Την ίδια ώρα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το χωριό Νιιλίν, κοντά στη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας διαδήλωσης κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι αντέδρασε μετά από βροχή από πέτρες που δέχτηκαν οι άνδρες του επί ώρα. Υπενθυμίζεται ότι άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανάλογη διαδήλωση, τον Απρίλιο όταν δακρυγόνο τον χτύπησε στο στήθος, ενώ ο Αμερικανός φιλειρηνιστής Τρίσταν Αντερσον τραυματίστηκε σοβαρά, πάλι σε τέτοια διαδήλωση, τον Απρίλιο όταν δακρυγόνο τον χτύπησε στο κεφάλι.

Καταθέσεις και επιτόπιες έρευνες

Σε δημόσιες ακροάσεις μαρτύρων τόσο στη Γάζα όσο και αργότερα στη Γενεύη θα προχωρήσει η 15μελής επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής του Γενάρη. Οπως έγινε γνωστό, από τη Δευτέρα που η επιτροπή βρίσκεται στη Γάζα, έχει επισκεφτεί 40 σημεία ισραηλινών πληγμάτων και έχει συλλέξει περισσότερες από 70 μαρτυρίες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, εβραϊκής καταγωγής, δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να κατηγορεί την επιτροπή ότι δεν ερευνά μόνο αυτά που επιθυμεί το ίδιο». Υπενθυμίζεται ότι το Τελ Αβίβ δε συνεργάζεται στην έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ