Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΗΒΑΣ
Εταιρεία ζητά να φτιάξει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων!

Εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην - ήδη επιβαρυμένη - περιοχή της Θήβας, προετοιμάζεται με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Στην περιοχή μας, την τόσο επιβαρυμένη με εξασθενές χρώμιο, με βαρέα μέταλλα και τόσα άλλα, βρίσκεται σε εξέλιξη, στα κρυφά βέβαια, ένα νέο έγκλημα. Θυγατρική του ΑΚΤΩΡ έχει αγοράσει μεγάλες εκτάσεις κοντά στο νέο ΧΥΤΑ και ήδη έχει ζητήσει από την κυβέρνηση έγκριση για κατασκευή εργοστασίου καύσης επικινδύνων αποβλήτων. Και το ΠΑΣΟΚ βέβαια γνωρίζει, αφού ο δήμαρχος της πόλης μας είναι γνώστης του θέματος, όπως σίγουρα γνώστης είναι και η νομαρχία - αμφότεροι στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Για άλλη μια φορά, για άλλο ένα σοβαρό ζήτημα και τα δύο κόμματα μας λένε ψέματα, για να μας αρπάξουν την ψήφο μας. Καταδικάστε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καταδικάστε την ΕΕ που όχι μόνο συμφωνεί για εργοστάσιο καύσης, αλλά πιέζει να φτιαχτεί πιο γρήγορα. Προβληματιστείτε και για τα άλλα κόμματα που υμνούν την ΕΕ για την πράσινη πολιτική της (Οικολόγοι Πράσινοι και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν άμεσα, τους εργάτες, τα σωματεία, να σταματήσουν το έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής μας».

Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Ο «Ρ», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο της Θήβας, Ν. Σβίγγο, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, σημειώνοντας πως «έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση από την εταιρεία "ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ" (σ.σ.: Θυγατρική εταιρεία της ΑΚΤΩΡ) για την κατασκευή εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων», δηλαδή, εργοστασίου καύσης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο έγγραφο της ΕΕ, που πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ». Εκεί σημειώνεται ότι είναι αναγκαία «η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφτεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Προκειμένου να υλοποιηθούν, απαιτείται, ενδεχομένως, η επικαιροποίηση του Σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Αττική καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και την προώθηση νέων τεχνολογιών».

Τι σημαίνει καύση απορριμμάτων

Πρόκειται, λοιπόν, για μια εξέλιξη, που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, που, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα πολυεθνικών ομίλων στο χρυσοφόρο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθεί την καρκινογόνα καύση. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις αυτής της μεθόδου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, είναι:

  • Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα, μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις.
  • Παραγωγή «ειδικών» και επικίνδυνων στερεών καθώς και τοξικών υγρών αποβλήτων.
  • Αυξημένη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αντικίνητρο για την ανακύκλωση.
  • Εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με το οποίο επιβαρύνονται απ' ευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, στη Θήβα δεν είναι καινούρια. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν την εξασφάλιση υπερκερδών από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για δεκαετίες, έχουν αρχίσει να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez για την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ