Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
HELLASTAT
Επιδεινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο κρασιού

Η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου καθώς και η αύξηση της παραγωγής, ωστόσο, με φθίνουσα πορεία την τελευταία τριετία είναι από τα χαρακτηριστικά του κλάδου της παραγωγής κρασιού το 2008, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, το 2008 η παραγωγή στον κλάδο, στον οποίο δραστηριοποιούνται 680 οινοποιεία και 40 συνεταιρισμοί περίπου, παρουσίασε αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με το 2007, βαίνοντας, όμως, φθίνουσα συνολικά την τελευταία τριετία. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου είναι τα υψηλά ποσοστά διακίνησης χύμα κρασιού κυρίως μέσω των χώρων μαζικής εστίασης που φτάνει και το 65% - 70% της συνολικής κατανάλωσης.

Οι εισαγωγές κρασιού με βάση τα προσωρινά στοιχεία 11μηνου του 2008 αυξήθηκαν κατά 9% σε αξία και ποσότητα, ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 19% σε ποσότητα και κατά 2,4% . Οσον αφορά στην προηγούμενη χρονιά οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 32,33 εκατ. ευρώ σε αξία και οι εξαγωγές σε 56,45 εκατ. με κύριες χώρες προορισμού τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Οι προοπτικές για τον κλάδο για τα επόμενα χρόνια είναι ότι θα αναπτυχθεί με χαμηλούς ρυθμούς αποσπώντας κυρίως μερίδια από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών για λόγους που σχετίζονται με το χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, το χαμηλότερο κόστος και τις συνήθειες των καταναλωτών.

Τέλος, όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, ο τζίρος 80 παραγωγικών επιχειρήσεων αυξήθηκε το 2007 με μέσο ρυθμό 11,2% και 8 στις 10 από αυτές παρουσίασε αύξηση. Ακόμη, 63 επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες και 19 είχαν αρνητικά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ