Κυριακή 7 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Στα σκαριά η νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στη σημερινή κάλπη είναι όροι απαραίτητοι για να σταθούν με αποτελεσματικότητα οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση που από αύριο εντείνεται σε βάρος τους
Το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ στη σημερινή κάλπη είναι όροι απαραίτητοι για να σταθούν με αποτελεσματικότητα οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση που από αύριο εντείνεται σε βάρος τους
Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θα ξεδιπλωθεί στο έδαφος των ανατροπών που δρομολογήθηκαν με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, που μειώνει τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις επικουρικές, αυξάνει τα όρια ηλικίας ειδικά στις γυναίκες και στις εργαζόμενες μητέρες, ενθυλακώνει αποθεματικά από μια σειρά ταμεία και υποβαθμίζει τις παροχές Υγείας. Μάλιστα, η τελευταία στόχευση θα εκδηλωθεί μέσα από τις αλλαγές των Κανονισμών στις Παροχές Υγείας που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι συντάξεις είναι καθηλωμένες, στις επικουρικές δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ορισμένα ταμεία δεν καταβάλλουν ήδη εφάπαξ και συντάξεις.

Το προανάκρουσμα αυτής της επίθεσης έγινε ήδη από την Πράγα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών στις αρχές του Μάη. Μία από τις βασικές κατευθύνσεις της Συνόδου ήταν η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», που παραπέμπει ευθέως σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους των επιχειρήσεων, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε παραπέρα στρίμωγμα της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. Ανάλογη επίδραση στις εισφορές προς τα Ταμεία θα έχει και η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, που επίσης αποφασίστηκε στην Πράγα.

Οι αποφάσεις αυτές κινούνται στην ίδια αντίληψη με τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας, καθώς οι εκπρόσωποί του απερίφραστα συνέστησαν τη διευκόλυνση της μερικής απασχόλησης, άρα και της μερικής ασφάλισης. Επιπλέον, το ΔΝΤ εισηγείται και νέες παρεμβάσεις που θα «εναρμονίζουν» τις συντάξεις με τις εισφορές των εργαζομένων στη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και πλέον θα εξαρτώνται άμεσα από το ύψος αυτών των εισφορών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να ομολογήσει ότι στα μετεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων, που έτσι και αλλιώς είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και η ανατροπή στο καθεστώς των ΒΑΕ, για τα οποία ήδη υπάρχει έτοιμο το σχέδιο της αρμόδιας «επιτροπής». Ανατροπή που είχε δρομολογηθεί και από το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρο όμως είναι και συνολικά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, αφού με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αυτή κατατάσσεται στην επαγγελματική ασφάλιση, ενώ οι γυναίκες του Δημοσίου θα εξαναγκαστούν σε τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ