Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Να μη χαθεί άλλος χρόνος για τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση για την ανάγκη άμεσα να βγουν συμπεράσματα και να καταδικαστούν οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζουν τα εργατικά συμφέροντα με αυτά της εργοδοσίας

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας πρωτοστάτησε σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της περιοχής, χωρίς ποτέ να τους πει ψέματα, να τους παραπλανήσει
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας πρωτοστάτησε σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της περιοχής, χωρίς ποτέ να τους πει ψέματα, να τους παραπλανήσει
Να απορρίψουν την κοροϊδία της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τα σχέδια της εργοδοσίας, να βγάλουν συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝ.ΚΛΩ.) και να δυναμώσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που έγκαιρα προειδοποίησε και αντιπάλεψε τις μεθοδεύσεις και τις δυνάμεις εκείνες, που στόχο είχαν να ταυτίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά της εργοδοσίας, καλεί τους εργαζόμενους στην Κλωστοϋφαντουργία το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

«Οι αρνητικές εξελίξεις στην "ΕΝ.ΚΛΩ." αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με τις συνδικαλιστικές και πολιτικές εκείνες δυνάμεις που τους οδήγησαν στον γκρεμό.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αγωνίστηκε, αγωνίζεται και διεκδικεί:

  • Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων
  • Κανονική πληρωμή κάθε μήνα
  • Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο , να μη γίνει ούτε μία απόλυση.
  • Να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, τονίζαμε και εξακολουθούμε ν' απαιτούμε, να πληρώσει η εργοδοσία από τα κέρδη, που αποκόμισε χρόνια τώρα στις πλάτες των εργαζομένων. Παράλληλα, καλούσαμε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα.

Η πλειοψηφία, όμως, της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ιδιαίτερα η "Αυτόνομη Παρέμβαση" του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ "έσερναν" τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, με μοναδικό στόχο τη χρηματοδότηση της "ΕΝ.ΚΛΩ." και μάλιστα με "σπόνσορα" την εργοδοσία. Ανακοίνωναν πως, με τη χρηματοδότηση του ομίλου, απομακρύνεται ο Λαναράς, πληρώνονται οι εργαζόμενοι, επιστρέφουν στη δουλειά τους και οι τράπεζες θα αναλάβουν, να βγάλουν την επιχείρηση από το τέλμα. Ενώ ταυτόχρονα παζάρευαν, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, προγράμματα κατάρτισης για όσους απολυθούν.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα

Το Εργατικό Κέντρο, έχοντας την εμπειρία του 2004 και 2006 με ΤΡΙΚΟΛΑΝ - ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β΄ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, τόνιζε σε ανακοίνωσή του πως η εκ νέου χρηματοδότηση του Λαναρά δε λύνει κανένα πρόβλημα και ότι το επιχειρησιακό σχέδιο "εξυγίανσης" προβλέπει κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις. Και δε διαψευστήκαμε.

Κυβερνητικοί και εργοδοτικοί πέσανε σαν τα όρνια στους εργαζόμενους, τους χρησιμοποίησαν για την ξαναχρηματοδότηση του Ομίλου, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερα προνόμια σε εργοδοσία και τραπεζίτες. Και μόλις έγινε αυτό, ξέχασαν τους εργαζόμενους, τους πέταξαν ξανά στην αβεβαιότητα, ανακοίνωσαν κλείσιμο εργοστασίων και νέες απολύσεις.

Πριν 14 μήνες, συνολικά οι εργαζόμενοι στην «ΕΝ.ΚΛΩ.» ήταν 1.300. Σήμερα είναι 850. Στα τρία εργοστάσια της Νάουσας και σε ένα της Πέλλας ήταν 300. Σήμερα είναι 200. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα των 14 μηνών, έκλεισε η ΓΚΑΛΟΠ στην Εύβοια, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των βαφείων στη Βοιωτία και το κλείσιμο του ΟΤΤΟ - ΕΒΡΟΣ στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στους εργαζόμενους σε FANCO και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Μαρώνειας στην Κομοτηνή, σε ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ- Δ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ στη Νάουσα, στην ΚΟΠΛΑΝ στην Πέλλα και στην ΔΟΥΔΟΣ στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε επίσημα ότι "περισσεύουν" άλλοι 250 εργαζόμενοι!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του "αγώνα", που έσυρε τους εργαζόμενους η εργοδοσία μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και προσωπικά του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου.

Αγώνας επιθετικός σε όλα τα μέτωπα

Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και συμφώνησε η ΓΣΕΕ με τον εκπρόσωπό της Π. Τσαραμπουλίδη, είναι παγίδα για τους εργαζόμενους, για το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά. Είναι μέτρα που διευκολύνουν την εργοδοσία για κλείσιμο εργοστασίων και νέες μαζικές απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν με βάση τη δική τους πείρα και να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, συνδέοντας άμεσα, τώρα, την πάλη για το δικαίωμα στην εργασία, την πληρωμή των δεδουλευμένων τους με την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βαθιές ριζικές αλλαγές. Είναι περισσότερο σήμερα, από πριν, αναγκαιότητα η καλύτερη οργάνωση της πάλης.

  • Να απορρίψουν τα μέτρα κοροϊδία της κυβέρνησης.
  • Να μη δώσουν άλλοθι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους εκφραστές του, να ξαναφορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
  • Να μην ταυτίσουν "το δικό τους συμφέρον", με τα συμφέροντα των Λαναράδων και των τραπεζιτών.
  • Να καταδικάσουν την πολιτική που δημιουργεί και οξύνει τα αδιέξοδα για τους εργαζόμενους, συσσωρεύοντας ολοένα και μεγαλύτερο πλούτο στα χέρια της ολιγαρχίας, τιμωρώντας με την ψήφο τους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που κάνουν τα πάντα για να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ