Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσέγγιση με κάθε κόστος επιδιώκει η Αθήνα

Να «ξεχάσουν» τα όσα συνέβησαν στη ΝΑΤΟική άσκηση και να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα συζήτηση για την εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο, συμφώνησαν χτες οι υπουργοί εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής με κάθε κόστος, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, «πρωτεργάτης» αυτής της πολιτικής συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, παρά τη στάση που κράτησε η Αγκυρα μόλις πριν μερικές μέρες στη ΝΑΤΟική άσκηση Destined Glory, όταν απείλησε να καταρρίψει όσα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν τους αεροδιαδρόμους πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία.

Παρ' όλα αυτά, οι δύο υπουργοί κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στη Βουδαπέστη συμφώνησαν για την υιοθέτηση και εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δυο υπουργοί, με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι συμφώνησαν πως ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ τα υπόλοιπα θα υιοθετηθούν σε διμερές επίπεδο. Οι δυο υπουργοί όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους, έδωσαν εντολή στους εκατέρωθεν αξιωματούχους, να αρχίσουν την επεξεργασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενόψει της συντομότερης δυνατής εφαρμογής τους. Και ζήτησαν από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τη συνεργασία του για το κοινό έργο που θα γίνει μέσα στα πλαίσια της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί έδωσαν εντολή στους Πολιτικούς Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να προχωρήσουν στην κατάρτιση καταλόγων των ΜΟΕ, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων που θα εξεταστούν σε διμερές επίπεδο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί η παρατήρηση παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά η Αθήνα θα δεχτεί, έστω και με έμμεσο τρόπο, τον κατάλογο των τουρκικών αιτιάσεων, καθώς μερικά προτεινόμενα από την Αγκυρα ΜΟΕ περιγράφουν απόλυτα την τουρκική άποψη για το καθεστώς στο Αιγαίο.

Οπως είναι γνωστό, ο Ισ. Τζεμ από τον περασμένο Μάη είχε υποβάλει στην Αθήνα εννέα συγκεκριμένες προτάσεις για ΜΟΕ. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, ο τουρκικός κατάλογος ΜΟΕ περιλαμβάνει:

- Πτήσεις αφοπλισμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο,

- Ενιαιοποίηση των αεροπορικών στρατηγείων Λάρισας και Σμύρνης, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να «αναγνωρίζονται» μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος IFOF και να μην απαιτείται η υποβολή σχεδίων πτήσεως,

- Περιορισμός αεροναυτικών ασκήσεων σε έκταση και χρόνο,

- Πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων,

- Δυνατότητα εκατέρωθεν παρακολούθησης στρατιωτικών ασκήσεων,

- Εγκατάσταση μηχανισμών για τη συνεργασία της ακτοφυλακής των δύο χωρών,

- Εγκατάσταση και λειτουργία «ευθείας τηλεφωνικής γραμμής», ανάμεσα στα Γενικά Επιτελεία,

- Πραγματοποίηση επισκέψεων πλοίων του πολεμικού ναυτικού της μιας χώρας σε λιμάνια της άλλης.

Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτές οι τουρκικές προτάσεις, ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές, δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν αν δε δοθούν προηγουμένως απαντήσεις σε «μείζονος» σημασίας ερωτήσεις που θέτει η Αγκυρα, όπως για παράδειγμα:

- Το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

- Το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

- Το καθεστώς βράχων και βραχονησίδων του Αιγαίου, το οποίο αμφισβητείται από το 1996, με το επεισόδιο των Ιμίων.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι με τη χτεσινή συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ οι δύο χώρες συμφωνούν να ξεκινήσουν μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση υπό τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δύο υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει ποια από αυτά τα Μέτρα θα παραπεμφθούν στο ΝΑΤΟ και ποια θα εξεταστούν διμερώς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Να ξεκαθαρίσει ποια είναι η «ελληνική πολιτική» στα ελληνοτουρκικά, ζητεί από τον Κ. Σημίτη η Ντ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την κοινή ανακοίνωση για τα ΜΟΕ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Η υπεύθυνη τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ επισημαίνει ότι η χτεσινή εξέλιξη γεννά νέα ερωτηματικά στα οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, όπως ποια είναι αυτά τα ΜΟΕ και ποια είναι η θέση του υπουργού Αμυνας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τι συμφωνία έκαναν οι Παπανδρέου και Τζεμ, όταν η Ελλάδα στην τελευταία ΝΑΤΟική άσκηση «περιμένει ακόμη τόσο από τα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ, όσο και από την Τουρκία να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για την κατάφωρη παραβίαση όσων είχαν εξαρχής συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την άσκηση Destined Glory».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ