Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το φούντωμα της φλόγας, της ελπίδας, περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ

Η ομιλία του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

«Οι αριστεροί στην Ελλάδα έχουν ταυτιστεί με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, σε καμιά περίπτωση με το συμβιβασμό και με την καλλιέργεια της αυταπάτης ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Σήμερα είναι ολοφάνερο: Το φούντωμα της φλόγας, της ελπίδας, περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Τα παραπάνω τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στην ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, την ομιλία του Θανάση Παφίλη:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέες και νέοι.

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, από τη δημιουργία της ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το όραμα της Ευρώπης της ειρήνης, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, που υποσχέθηκαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει πια ξεθωριάσει.

Στη θέση του προβάλλει η ΕΕ που έπνιξε στο αίμα τη Γιουγκοσλαβία, που μαζί με τις ΗΠΑ δολοφονεί το λαό του Αφγανιστάν, συμμετέχει στη σφαγή του λαού του Ιράκ και επεμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Η Ευρώπη του πολέμου, της κατοχής, των επεμβάσεων, της ληστρικής εκμετάλλευσης των λαών.

Στη θέση της Ευρώπης της ευημερίας προβάλλει η σκληρή πραγματικότητα των 21 εκατομμυρίων ανέργων, των 80 εκατομμυρίων κάτω από τα όρια της φτώχειας, μεταξύ των οποίων 20 εκατομμύρια παιδιά, οι στρατιές των απολυμένων, τα δεκάδες εκατομμύρια των υποαπασχολουμένων, τα κύματα των απελπισμένων μεταναστών - θυμάτων του ιμπεριαλισμού, φθηνό υλικό στην κρεατομηχανή των κερδών αυτών που κατέχουν τον αμύθητο πλούτο που παράγεται.

Στη θέση της Ευρώπης της δημοκρατίας προβάλλει πια η κυνική δικτατορία του κεφαλαίου που με τους τρομονόμους, το φακέλωμα μέχρι και παιδιών, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, την κατάργηση ακόμα και αστικών ελευθεριών προσπαθεί να στήσει ένα πανίσχυρο δίχτυ προστασίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου.


*

Στη θέση της Ευρώπης της προόδου προβάλλει ο εργασιακός μεσαίωνας με δουλειά από ήλιο σε ήλιο, η κατάργηση του οχταώρου, το 65ωρο, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 και 67 χρόνια, η μετατροπή της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού σε εμπόρευμα που το πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, φουσκώνοντας τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων από κέρδη. Η ΕΕ στην οποία το 20% των παιδιών δεν έχουν βασικές ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής.

Αυτήν ακριβώς την ΕΕ περιέγραψε το ΚΚΕ όταν καταψήφιζε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, καλώντας τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις νέες και τους νέους σε αντίσταση και αγώνα, όταν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τον καλούσαν σε συναίνεση και κοινωνικό διάλογο.

Οι εξελίξεις και η ζωή μάς δικαίωσαν. Τιμωρήστε, λοιπόν, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Στηρίξτε μαζικά τη δύναμη της αλήθειας και του αγώνα, το ΚΚΕ, που αρνήθηκε να υποταχθεί στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου.

Είμαστε με τους λαούς που αγωνίζονται

Μας κατηγορούν πως είμαστε μόνοι και απομονωμένοι. Και πως μόνο εμείς λέμε ΟΧΙ στην ΕΕ και στην πολιτική της.

Είμαστε υπερήφανοι που λέμε ΟΧΙ και είμαστε με τους λαούς που όταν ρωτήθηκαν είπαν ΟΧΙ στην ΕΕ. Με τους λαούς της Δανίας που είπε ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, της Σουηδίας που είπε ΟΧΙ στην ΕΕ, της Ολλανδίας που είπε ΟΧΙ στην ΟΝΕ και το "ευρωσύνταγμα", της Γαλλίας που είπε ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα", της Ιρλανδίας που επίσης είπε ΟΧΙ. Της Κύπρου που είπε ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν".

Ημασταν μαζί με τους λαούς που ξεσηκώθηκαν κατά του πολέμου, με τους εργαζόμενους σε μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις, στα μπλόκα των αγροτών, στους αγώνες της νεολαίας.


*

Είμαστε μαζί με τα 21 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που αγωνίζονται κατά της ΕΕ.

Οσο μεγαλύτερη δύναμη μας δώσετε θα την αξιοποιήσουμε για να συμβάλουμε αποφασιστικά να γιγαντώσει το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας και στις χώρες της ΕΕ.

Στα πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο δε σταματήσαμε στιγμή να φέρνουμε τη φωνή του λαού μας και των λαών της Ευρώπης. Να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται, όταν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συναινούν ή σιωπούν.

Δε φοβηθήκαμε, δε σκύψαμε το κεφάλι, δεν προσκυνήσαμε την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, κάθε στιγμή, ακόμα περισσότερο μάλιστα σε αυτή την προεκλογική περίοδο: Η πλουτοκρατία, οι μηχανισμοί της, όλοι αυτοί που κυριαρχούν στο συσχετισμό των δυνάμεων και που διαθέτουν άφθονο χρήμα και πολιτική δύναμη, όλοι αυτοί, λοιπόν, ένα κόμμα φοβούνται. Το ΚΚΕ. Αυτό αποδείχνουν οι λυσσαλέες επιθέσεις στο Κόμμα μας.

Χαλάστε τους τα σχέδια

Εργάτη και εργάτρια, δώσε την ψήφο σου στο ΚΚΕ. Είναι το κόμμα που σου λέει ότι ο παραγόμενος πλούτος σού ανήκει. Το Κόμμα που θεωρεί ύβρη για την εργατική τάξη την ύπαρξη ταμείου φτώχειας, τα επιδόματα - ψίχουλα και τις εξευτελιστικές συμβάσεις για αύξηση ένα ευρώ στο μεροκάματο που υπογράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το σύνδεσμο βιομηχάνων. Ξέρεις ότι δε θα εμπορευτούμε την ψήφο σου, δε θα την ανταλλάξουμε για κυβερνητικές και άλλες καρέκλες.

Αγρότη και αγρότισσα, γνωρίζεις ότι μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και αντιπαλεύει την ΚΑΠ, βασική αιτία που σε πετάνε από το χωράφι, για να γιγαντώνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Το ΚΚΕ δε σε εφησύχασε με τις επιδοτήσεις. Τώρα ξέρεις. 200.000 μικρομεσαίοι αγρότες καταστράφηκαν τα 10 τελευταία χρόνια.

Τώρα ξέρεις πως αυτοί που ωφελήθηκαν δεν είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ούτε οι καταναλωτές, αλλά τα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις που αποκομίζουν τεράστια κέρδη και εμπορεύονται τη διατροφή του λαού μας.

Είναι πράγματι έγκλημα η Ελλάδα να μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής, να μπορεί να είναι αυτάρκης και εξαγωγική χώρα στον αγροτικό τομέα, αλλά να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και να αυξάνονται οι εισαγωγές.

Είναι προκλητικές οι εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό και οι πανάκριβες για τον καταναλωτή εργαζόμενο.

Αυτοαπασχολούμενε, κανένα άλλο κόμμα δεν σου είπε ότι εχθρός σου είναι τα μονοπώλια. Κανένα άλλο κόμμα δεν σου είπε για τα κοινά συμφέροντα που έχεις με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά. Αντίθετα, τα αστικά κόμματα από τη μια σε κολακεύουν ότι εσύ αποτελείς τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και από την άλλη κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλεις λουκέτο, αφού διευκολύνουν και με νόμους τη διείσδυση και μεγαλύτερη επέκταση των μονοπωλίων.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να χτιστεί η συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, για να διεκδικήσει σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες και την εξουσία αύριο.

Νέες και νέοι, το μπόι σας είναι ψηλό και κάνουν ό,τι μπορούν για να το κοντύνουν. Τα όνειρά σας θρυμματίζονται μπροστά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το ΚΚΕ δε σας κολακεύει, σας μιλάει κοιτώντας σας στα μάτια και επιμένει να υποστηρίζει ότι μπορούμε να γκρεμίσουμε τα αδιέξοδα, ότι μπορούμε με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να χτίσουμε το μέλλον που σας αξίζει. Στις εκλογές της Κυριακής μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Χαλάστε τους τα σχέδια. Πρωτοστατήστε να τους αιφνιδιάσουμε. Πολλά νεολαιίστικα κόκκινα ψηφοδέλτια την Κυριακή στις κάλπες.

Καλούμε τις χιλιάδες των πραγματικών αριστερών και ριζοσπαστών. Τις χιλιάδες εκείνων που πέρασαν από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από τη γενιά του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα, να συναντηθούμε στην κάλπη και στους αγώνες. Μας ενώνουν πολλά, οι κοινοί αγώνες και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Οποιες διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, θα απαντηθούν στη ζωή και δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην κόκκινη ψήφο της 7 του Ιούνη.

Οι αριστεροί στην Ελλάδα έχουν ταυτιστεί με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, σε καμιά περίπτωση με το συμβιβασμό και με την καλλιέργεια της αυταπάτης ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Σήμερα είναι ολοφάνερο: Το φούντωμα της φλόγας, της ελπίδας, περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το βράδυ των εκλογών θα νιώθουμε τόσο μεγαλύτερη ευθύνη, όσο μεγαλύτερη θα είναι στο ΚΚΕ η εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Και από τις 8 του μήνα θα ριχτούμε με νέες δυνάμεις στην πάλη. Αυτό μπορούμε να υποσχεθούμε και το υπογράφουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ