Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Βουτηγμένοι μέχρι την κορυφή στη λασπομαχία

Πολεμικές ιαχές και άσφαιρα πυρά των δύο μονομάχων για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», στο οποίο ήδη έχουν βάλει «ταφόπλακα»

Βουτηγμένοι μέχρι την κορυφή στο βούρκο της σκανδαλολογίας πορεύονται στις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανακυκλώνοντας την μπόχα των σκανδάλων τους και εκτοξεύοντας τόνους λάσπης εκατέρωθεν.

Η δικομματική αυτή εξαχρείωση ήταν αναπόφευκτη με δεδομένη την απόφασή τους να οδηγηθούν στις ευρωκάλπες με όχημα τη σκανδαλολογία, με στόχο να αποφύγουν την αντιπαράθεση για τα προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να «εγκλωβίσουν» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στη δικομματική αρένα κυριαρχούν οι πολεμικές ιαχές και η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», στο οποίο όμως έχουν ήδη βάλει «ταφόπλακα» αθωώνοντας και την κυρίαρχη πολιτική και τους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της.

Η κοκορομαχία εστιάζεται πλέον στα «μη πολιτικά» πρόσωπα, στα κατηγορούμενα στελέχη της «Ζήμενς» και του ΟΤΕ, ενώ η διαμάχη για τις ευθύνες αναφορικά με τη διαφυγή στο εξωτερικό δύο εξ αυτών (Χριστοφοράκος, Σκαρπέλης) έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους του δικομματικού καυγά. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι τόνοι της φραστικής αντιπαράθεσης συναρτώνται από τα κυλιόμενα γκάλοπ και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει χτες στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό, κατονομάζοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου «Ζήμενς». «Ποιοι ήταν πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου», αναρωτήθηκε ο Ευ. Αντώναρος, για να δώσει στη συνέχεια μόνος του την απάντηση: «Ο πρώτος, ο Τσουκάτος, που έχει ομολογήσει πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι έχει πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα και τα έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερος, ο Σκαρπέλης. Προφυλακισμένος σήμερα. Κορυφαίος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ. Μόνιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια επί πέντε συνεχών διοικήσεων. Ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε. Τρίτος, ο Μαντέλης, υπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίον κανείς δε γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα. Τέταρτος, ο Τρεπεκλής. Πού ανήκει ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι στη Νέα Δημοκρατία. Τίνος στενός φίλος είναι ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι του Κώστα Καραμανλή». Πάνω στην πολεμική του έξαψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν «πρόσεξε» ότι προανήγγειλε την προφυλάκιση του Γ. Σκαρπέλη πριν καν απολογηθεί... Αργότερα, όταν η «γκάφα» του είχε ανάψει φωτιές, επανήλθε για να επικρίνει την αντιπολίτευση ότι «κάνει την τρίχα τριχιά»...

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις για τη θητεία του στο ΔΣ του ΟΤΕ, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν εκφέρει καμία κρίση και απλά παραθέτει στοιχεία...

Σχετικά με τις συλλήψεις των μελών της οικογένειας Καραβέλα, ο εκπρόσωπος δήλωσε βέβαιος ότι οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους βάσει στοιχείων και πρόσθεσε πως δεν καταλαβαίνει τον εκνευρισμό και την αμηχανία κάποιων ολίγων. Επίσης πρόσφερε κάλυψη στην Ντ. Μπακογιάννη στη διαμάχη της με τους διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι «βιάστηκαν πολύ οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ να τοποθετηθούν και να προκαταλάβουν την έρευνα».

Κατ' εξοχήν υποκριτική ήταν η δήλωση του Γ. Σουφλιά, που όταν κλήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Καραβέλα, εξέφρασε τη θλίψη του «γιατί, σε ακόμη μια εκλογή, πρωταγωνιστής είναι η σκανδαλολογία».

Εγγυητής της κάθαρσης ο ...Γ Παπανδρέου

Σαν ...«εγγυητής» της «κάθαρσης» και αμείλικτος απέναντι σε θέματα «διαφθοράς» επιχείρησε να εμφανιστεί χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον «Αλτερ» και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σκάνδαλο της «Ζήμενς» και στην ομολογία Τσουκάτου ότι παρέδωσε «μίζα» ύψους ενός εκατομμυρίου μάρκων στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη στη συγκεκριμένη υπόθεση, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση για τη διαδρομή των χρημάτων και αρκέστηκε να δηλώσει: «Εχω πάρει τις αποφάσεις μου για τα δύο στελέχη, τον κ. Τσουκάτο και τον κ. Μαντέλη ακαριαία», τους «έθεσα και τους δυο εκτός ΠΑΣΟΚ». Ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει πάνω από το ΠΑΣΟΚ την μπόχα του σκανδάλου που το πνίγει, υποστήριξε: «Αυτό που μπορούσα να κάνω. Ούτε δικαστής είμαι, ούτε ανακριτής είμαι. Ζήτησα να υπάρξει έρευνα».

Κληθείς να απαντήσει για τις σχέσεις του με τον προσωπικό του φίλο και συνεργάτη Γ. Τρεπεκλή, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία «SAIC» και τη «Ζήμενς» την περίοδο της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εμού και του κ. Καραμανλή, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό το λέω ως προσωπική, δική μου δέσμευση και για αύριο, ως κυβέρνηση, είναι ότι όταν υπάρχει δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχουν συγγενείς, δεν υπάρχουν σύντροφοι, δεν υπάρχουν παράγοντες. Δε χρωστάω σε κανέναν»... Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα ξανανοίξει την υπόθεση της «Ζήμενς».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «πανικό» της κυβέρνησης από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον κατηγόρησε ότι «λίγες μέρες πριν τις κάλπες προχωρά σε ονοματολογία και πετά λάσπη στον ανεμιστήρα. Το ήθος της κυβέρνησης σε αυτές τις εκλογές θα την ακολουθεί για πολύ καιρό». Ξεχνώντας προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ επένδυσε στην σκανδαλολογία όλο αυτό το διάστημα, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τώρα θυμήθηκε τις εκλογές...

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου της «προφυλάκισης Σκαρπέλη» και της αναφοράς του στον κ. Τρεπεκλή, προσωπικό φίλο του Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε: «Ολοι καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Προαναγγέλλει προφυλακίσεις και δημοσιεύματα. Ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο».

Την ίδια στιγμή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Ρόβλιας, αναφερόμενος στις συλλήψεις των συγγενών του Χρ. Καραβέλα, δήλωσε: «Οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις συζύγων και θυγατέρων κατηγορουμένων συνιστούν ακραίες δικονομικές ενέργειες, που εγκυμονούν κινδύνους για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, για το κύρος της δικαιοσύνης και για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων».

Εξάλλου και χτες η εφημερίδα «Αυριανή» με πρωτοσέλιδο τίτλο της υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου «στις 18/06/2002 υπέγραψε την απόφαση για απευθείας ανάθεση στη "Ζήμενς" προμήθειας τηλεπικοινωνιακού υλικού αξίας 114.000.000 ευρώ, όταν κατείχε θέση μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «θα τοποθετηθεί γραπτά για το συγκεκριμένο θέμα», κάνοντας λόγο για «άθλια συκοφαντική επίθεση». Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της «Αυριανής». Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ