Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ: «Η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς συνολικού ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε παιδί εμφανίζεται να έχει στον λογαριασμό του ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στον λογαριασμό της συζύγου εμφανίζονται 7 εκατομμύρια ευρώ (...) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική περιουσία ανέρχεται άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπου όμως όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι δεν θεωρείται υπερβολικό» (η καταγραφή στη ΧΩΡΑ).

ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: «Με "νέο αίμα" ενισχύεται η κατακερματισμένη προοδευτική παράταξη στη Γαλλία, χάρη στην επονομαζόμενη "Αριστερά της Κάρλα", μια ομάδα διανοουμένων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και διαφημιστών, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο μέγαρο των Ηλυσίων. Είναι η παρέα της Κάρλα Μπρούνι (...) Επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν είχε επινοηθεί ο όρος "Αριστερά του χαβιαριού" (...) Ο Λιονέλ Ζοσπέν είχε επινοήσει τον όρο "πλουραλιστική αριστερά" (...) Ως και αυτός ο Ζακ Σιράκ έφτασε να θεωρηθεί "αριστερός ριζοσπάστης" (...) Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει αυτή την ιδιότυπη παράδοση» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που συμβόλιζε το τέλος ακόμη και της ιδέας του κομμουνισμού, η οικονομική κρίση ξαναζωντανεύει αυτή την ιδεολογία. Εχουμε δει με έκπληξη σχεδόν, από την αρχή της κρίσης (...) σοβαρές επικρίσεις για το καπιταλιστικό σύστημα (...) ενώ οι ιδέες του Μαρξ και άλλων ομοϊδεατών του εξετάζονται με προσοχή (...) Στο Λονδίνο διοργανώθηκε ένα συνέδριο με θέμα "η ιδέα του κομμουνισμού" (...) Οποιες και αν ήταν οι διαφοροποιήσεις των ομιλητών, σε εκείνο το συνέδριο, υποστήριξαν πως "η λέξη "κομμουνισμός" μπορεί και οφείλει να ξαναποκτήσει σήμερα μια θετική αξία" (...) Ομως ξαναδιαβάζουμε τον Μαρξ για να αναλύσουμε τον καπιταλισμό ή για να τον εξοντώσουμε; Για να καταλάβουμε τον κόσμο ή για να τον αλλάξουμε;» (το θέμα από την Βίκη Τσιώρου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ