Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που θα βρεθούν σε εκλογικά τμήματα την Κυριακή. Οι κομματικές οργανώσεις ασφαλώς έχουν φροντίσει να προετοιμάσουν και αυτόν τον τομέα της εκλογικής κομματικής δουλειάς. Κρίνεται όμως απαραίτητο να επισημάνουμε ορισμένα από τα βασικά καθήκοντα και δικαιώματα του εκλογικού αντιπροσώπου του Κόμματος, ούτως ώστε να τα γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνουν τον εκλογικό αντιπρόσωπο για κάθε τι που πέφτει στην αντίληψή τους και δε συνάδει με την ορθή και νόμιμη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξει ο εκλογικός αντιπρόσωπος του Κόμματος είναι:

  • Να βρίσκεται στο εκλογικό κατάστημα έγκαιρα, στις 6 το πρωί, δηλαδή μία ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έχοντας μαζί του το διορισμό του για να νομιμοποιηθεί.
  • Πρώτη του δουλειά είναι να ελέγξει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας την άδεια κάλπη και να παρευρεθεί στο σφράγισμά της.
  • Αμέσως μετά πρέπει να ελέγξει ώστε να υπάρχουν ΕΓΚΥΡΑ και ΑΡΚΕΤΑ ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο εκλογικό τμήμα του. Ενημερώνει και ζητά από την κομματική οργάνωση να φέρει ψηφοδέλτια, σε οποιαδήποτε φάση της ψηφοφορίας διαπιστώσει ότι τα αυτά τελειώνουν.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αξιώνει:

  • Να μην μπαινοβγαίνουν και παραμένουν στο εκλογικό τμήμα άτομα, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτά, παρά μόνο αυτά που προσέρχονται για να ψηφίσουν. Ετσι αποφεύγεται οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού ή άσκησης πίεσης στον ψηφοφόρο.
  • Να ελέγχεται η ταυτότητα του εκλογέα από την εφορευτική επιτροπή ώστε να πιστοποιείται ότι αυτός που ψηφίζει είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο με αυτόν που αναγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Να δίνεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο στον εκλογέα ο φάκελος στον οποίο θα τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο. Ο φάκελος θα πρέπει να σφραγίζεται και να μονογράφεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο την ώρα που δίνεται στον εκλογέα.
  • Να μη σφραγίζονται και μονογράφονται πολλοί φάκελοι μαζί, διότι αυτό σημαίνει πως αν βγει ένας τέτοιος φάκελος έξω από το εκλογικό τμήμα, αυτός που θα τον πάρει μπορεί να ελέγξει την ψηφοφορία ή τουλάχιστον τι θα ψηφίσει μερίδα του εκλογικού σώματος.
  • Να δίνονται στον εκλογέα, από ένα, όλα τα ψηφοδέλτια και φυσικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ο εκλογέας πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει όλα τα ψηφοδέλτια ακόμη κι όταν ισχυρίζεται πως έχει πάνω του το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του.

Επιπλέον, ο εκλογέας πρέπει να εισέρχεται στο παραβάν για να ψηφίσει ακόμη κι όταν δηλώνει ότι δεν το επιθυμεί. Ψηφοφορία εκτός παραβάν σημαίνει παραβίαση της μυστικότητάς της. Στο παραβάν ο εκλογέας μπαίνει μόνος του. Οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι που θέλουν βοήθεια για να ψηφίσουν συνοδεύονται στο παραβάν μόνο από το δικαστικό αντιπρόσωπο και από κανέναν άλλον. Επίσης πρέπει να ελέγχεται ότι ο εκλογέας ρίχνει στην κάλπη το σωστό φάκελο που έχει πάρει από το δικαστικό αντιπρόσωπο. Κάποιος που θα ήθελε να εξασφαλίσει ένα σφραγισμένο και μονογραμμένο φάκελο για να ελέγξει την ψηφοφορία, θα μπορούσε να θυσιάσει ένα σίγουρο ψήφο για να μπορέσει να ελέγξει άλλους ψηφοφόρους που αμφιβάλλει αν τελικά θα ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που αυτός επιθυμεί.

Κατά τη διάρκεια καταμέτρησης των ψηφοδελτίων ο εκλογικός κομματικός αντιπρόσωπος οφείλει να προσέχει την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και μαχητικός σε προσπάθειες να χαρακτηριστούν άκυρα ψηφοδέλτια του Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για τη μέρα των εκλογών(2023-10-07 00:00:00.0)
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εκλογική διαδικασία(2007-09-17 00:00:00.0)
Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους(2007-09-16 00:00:00.0)
Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους(2006-10-08 00:00:00.0)
Χρήσιμες πληροφορίες για την ψηφοφορία(2000-04-07 00:00:00.0)
Μικροπροβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών(1998-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ