Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Ακόμη 8 δισ. ευρώ

Στα 54 δισ. ευρώ έφτασε ο δανεισμός για το 2009. Στα 20 δισ. ευρώ (!) οι προσφορές των τραπεζών

Σε αστρονομικά ύψη διαμορφώνεται ο νέος κρατικός δανεισμός (έτους 2009) που πλέον διαμορφώνεται σε περισσότερα από 54 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο 21% του ΑΕΠ της ίδιας χρονιάς. Η κυβέρνηση προσέτρεξε για μια ακόμη φορά χτες σε ντόπιους και ξένους τραπεζίτες για ένα ακόμη 10ετές δάνειο ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η συνεχής διόγκωση του κρατικού χρέους είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, των ελλειμμάτων που εμφανίζονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα οποία είναι αποτέλεσμα και των προκλητικών φορο-ελαφρύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τα σπασμένα φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα με τη συνεχιζόμενη αύξηση των φορολογικών βαρών. Ηδη η κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ, έχει έτοιμο το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων στο οποίο συμπεριλαμβάνει και μια σειρά από ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Στους μεγάλους ωφελημένους αυτής της πολιτικής συγκαταλέγονται οι τράπεζες και οι άλλοι μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του δημοσίου που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το κρατικό χρέος. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι προσφορές που υπέβαλαν στη χτεσινή δημοπρασία ξεπέρασαν και τα 20 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδείχνει την υπερεπάρκεια της ρευστότητας που έχουν στη κατοχή τους οι κεφαλαιοκράτες και που αναζητούν επικερδείς διεξόδους και «επενδύσεις» όπως αυτές που τους προσφέρονται με το κρατικό χρέος. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε 5,5% ή 1,87 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ομόλογο του γερμανικού κράτους.

Ο επικεφαλής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας υποστήριξε πως «μπορούμε να πούμε, με κάποια ασφάλεια, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση πέρασε και οι αγορές δείχνουν να αποκτούν κάποια ισορροπία». H Εθνική Τράπεζα, στηριζόμενη στην επάρκεια κεφαλαίων, σχεδιάζει την παραπέρα επιχειρηματική διείσδυση στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και τις γειτονικές αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ