Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Πλην Λακεδαιμονίων»...

Οταν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα εισβάλλουν στην αγορά οδηγώντας χιλιάδες μικροεπαγγελματίες στο «λουκέτο», αυτό είναι «Μάαστριχτ».

Οταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν τα επιτόκια, υποχρεώνοντας εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά σε ασφυξία λόγω της αδυναμίας πληρωμής των δανείων τους, αυτό είναι «Μάαστριχτ».

Οταν οι εισαγωγές ξένων προϊόντων κατακλύζουν την ελληνική αγορά, προς όφελος των μονοπωλίων, αποδομώντας την εγχώρια παραγωγική βάση, οδηγώντας τα αθροιστικά ελλείμματα του ισοζυγίου στα 213 δισ. ευρώ (!), ελλείμματα τα οποία καλούνται να πληρώσουν με λιτότητα, θυσίες, «πάγωμα» μισθών, με ανεργία και εργασιακό μεσαίωνα οι εργαζόμενοι, αυτά είναι «Μάαστριχτ».

*

Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και τώρα πια, στα 17 χρόνια εφαρμογής αυτής της συνθήκης, υπάρχει τεράστια και καθημερινή εμπειρία για τις συνέπειές της, ορισμένοι έπαψαν να περηφανεύονται ότι την ψήφισαν (όπως περηφανεύονταν το 1992) και επιλέγουν άλλη τακτική:

Ποντάρουν από τη μια στο θηριώδες θράσος τους, και από την άλλη στην «κοντή» - όπως θέλουν να πιστεύουν - μνήμη του λαού. Ετσι, αφού δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα οδυνηρά για το λαό αποτελέσματα του «Μάαστριχτ», ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν γι' αυτά. Φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο (κινούμενοι στη λογική: «ποιος θυμάται τι έγινε πριν τόσα χρόνια»...) να προσποιούνται ακόμα και ότι δεν ψήφισαν το Μάαστριχτ (το μόνο που απομένει είναι να μας πουν ότι δεν το εφάρμοσαν κιόλας από το 1993 μέχρι το 2004 που κυβέρνησαν)!

*

Ο απίθανος αυτός ισχυρισμός ακούστηκε πριν από μερικές μέρες στο «Mega» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής παίζοντας με τις λέξεις υποστήριξε ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ που ψήφισε και διαχειρίστηκε την υπόθεση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πράγματι, στο Συμβούλιο της ΕΕ έτσι έγινε, αφού τότε κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν η ΝΔ. Αλλά, εδώ στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε όταν επικυρώθηκε το «Μάαστριχτ» από την ελληνική Βουλή;

Επειδή είμαστε μαθημένοι να ακούμε από το ΠΑΣΟΚ να λέει ό,τι θέλει (σ.σ.: εδώ τα τανκς του ΝΑΤΟ περνούσαν από την εθνική οδό με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο κι αυτοί έλεγαν ότι «δεν συμμετέχουν» στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας!), ας ξεφυλλίσουμε τα πρακτικά της Βουλής την περίοδο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ (21 - 29 Ιούλη 1992).

***

Απολαύστε:

*

«Ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (...). Οι δείκτες - στόχοι συνιστούν το όραμα ενός Ευρωπαίου τραπεζίτη (...). Αυτά, δε, ανεξαρτήτως του ότι και πάλι θα έπρεπε να ψηφίσουμε για το Μάαστριχτ».

(Αντρέας Παπανδρέου, ψηφίζοντας στη Βουλή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ)

*

«Τα ελληνικά κόμματα στη Βουλή, εκτός του ΚΚΕ, έχουν ταχθεί υπέρ της κύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, γιατί αντιμετωπίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν ένα σταθμό στη δυναμική της Ενωμένης Ευρώπης».

(Γεράσιμος Αρσένης, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ)

*

«Και εδώ θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους του ΚΚΕ, οι οποίοι, λάθος κατ' εμέ, βρεθήκανε εκτός του φυσικού ταξικού χώρου, στον οποίο έπρεπε να βρίσκονται (!). Διότι οι κοινωνικές δυνάμεις της Ελλάδος, συγκροτημένες, λένε πώς θα παλέψουμε αύριο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να διαμορφώσουμε νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες».

(Ακης Τσοχατζόπουλος)

*

«Στην πραγματικότητα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τη συζητά, τη στηρίζει και διεκπεραιώνει η αντιπολίτευση ως εάν ήδη το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε αυτό τον τόπο»!

(Θεόδωρος Πάγκαλος)

*

«Κύριοι συνάδελφοι, τυπικά η συζήτηση αυτή θα κλείσει απόψε με ένα "ναι" ή "όχι" στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ξέρουμε όμως όλοι, ακόμα και το ΚΚΕ που θα ψηφίσει "όχι", ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το "ναι"».

(Απόστολος Κακλαμάνης)

*

«Η συμμετοχή της χώρας μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι μονόδρομος. Και είναι μονόδρομος γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει εναλλακτικός προσανατολισμός... Η εναλλακτική λύση είναι η απομόνωση».

(Γιάννος Παπαντωνίου)

*

«(...) Σήμερα, σ' αυτήν την αίθουσα σε ό,τι αφορά το βασικό ερώτημα της κύρωσης (σ.σ.: της Συνθήκης του Μάαστριχτ), όλοι οι Ελληνες "πλην Λακεδαιμονίων" είναι σύμφωνοι».

(Στέλιος Παπαθεμελής, βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ)

***

Αλήθεια, τώρα βοηθήθηκε κάπως η μνήμη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του κόμματός τους (μαζί με τη ΝΔ και το ΣΥΝ);...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ