Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος πληρώνει το «κανόνι» της «Τζένεραλ Μότορς»;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέσα σε δύο μήνες, δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, οι αμερικανικές «Κράισλερ» και «Τζένεραλ Μότορς», κήρυξαν πτώχευση. Ωστόσο, κανένας από τους μετόχους τους δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα δολάριο, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βγουν κερδισμένοι κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια στο τέλος αυτής της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαδικασία «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» με την πλήρη κάλυψη της αμερικανικής κυβέρνησης και με μοναδικά θύματα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Με δύο λόγια: Παιχνίδι στημένο...

Το χορό άνοιξε η «Κράισλερ» πριν από δύο μήνες και ακολούθησε η «Τζένεραλ Μότορς», η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα προχωρήσει σε αίτηση πτώχευσης, ζητώντας δικαστική προστασία από τους πιστωτές της και πουλώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία σε μια νέα εταιρεία που θα σχηματιστεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την εκκαθάριση της «Τζένεραλ Μότορς», που θα διαρκέσει περίπου δύο με τρεις μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ελέγχει το 72,5% των μετοχών, ενώ το 17,5% θα ελέγχεται από το συνδικάτο των εργαζομένων UAW και το 10% θα ελέγχεται από τους πρώην μεγάλους μετόχους της εταιρείας. Ουσιαστικά, για να προχωρήσει αυτή η «λύση», θα παραγραφούν χρέη 27 δισ. δολαρίων, τα οποία, όμως, θα πληρωθούν από τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Στο μεταξύ, αβέβαιη παραμένει ακόμη η τύχη της «Οπελ» και των άλλων ευρωπαϊκών θυγατρικών της «Τζένεραλ Μότορς». Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της «Οπελ» κατέληξαν σε φιάσκο την περασμένη Τετάρτη, μετά την απαίτηση της «Τζένεραλ Μότορς» για επιπλέον χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας και κατ' επέκταση να συναινέσει στην αποδέσμευση της «Οπελ» από τον όμιλο. Αρκετοί Γερμανοί θεώρησαν την απαίτηση αυτή ωμό εκβιασμό, αφού η χώρα βρίσκεται στα μέσα προεκλογικής περιόδου και ένα πιθανό κλείσιμο της «Οπελ» θα αφήσει πίσω του 25.000 ανέργους.

Στο «παζάρι» για την αγορά της «Οπελ» μπήκε και η ιταλική «Φίατ», η οποία πριν δύο μήνες αγόρασε το 31% και της «Κράισλερ». Ωστόσο, η «Φίατ» θέτει ως προϋπόθεση για την αγορά της «Οπελ» την απόλυση των 18.000 από τους 25.000 εργαζόμενους.

Οσον αφορά στο μέλλον των άλλων θυγατρικών της «Τζένεραλ Μότορς», η μεν βρετανική «Βόξολ» αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο, ενώ η σουηδική «Σάαμπ» τέθηκε υπό την προστασία της σουηδικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org