Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ
Κατάφωρη αδικία για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις

Χιλιάδες εργάτες, κυρίως γυναίκες, ασφαλίζονται για λίγους μήνες στον ΟΓΑ αντί στο ΙΚΑ, χάνοντας και τα ελάχιστα δικαιώματα, την ώρα που οι εργοδότες εξοικονομούν πάνω από 40 εκατ. ευρώ ετησίως

Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενες πλήττονται από τη φιλοεργοδοτική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλισή τους
Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενες πλήττονται από τη φιλοεργοδοτική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλισή τους
Να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι σωματείων που έχουν μέλη τους εποχικούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (διαλογητήρια - συσκευαστήρια), σε σύσκεψη που διοργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αντιπροσωπεία εργαζομένων θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει τα αιτήματα του κλάδου στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ με το τέλος της νέας περιόδου παραγωγής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των σωματείων από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας (υπολογίζεται ότι πανελλαδικά ξεπερνούν τις 30.000), σ' όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Λάρισας, όπου λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως καταγγέλθηκε τόσο στη σύσκεψη, όσο και νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα ΜΜΕ συνδικαλιστές του κλάδου, τεράστια είναι τα προβλήματα με την εφαρμογή του άρθρου 53 του Ν.3518/06 και της εγκυκλίου (42/26-5-08) του ΙΚΑ , με τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους εμποροβιομήχανους που μεταποιούν ή διακινούν αγροτικά προϊόντα να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό και να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στον ΟΓΑ.

Από το συγκεκριμένο μέτρο πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες πάνω από 45 ετών, που έβρισκαν διέξοδο σ' αυτόν τον κλάδο των εποχικών, για να συμπληρώσουν τα ένσημα του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότησή τους. Συνέπεια αυτής της κατάφωρης αδικίας είναι μέσα στην ίδια επιχείρηση να υπάρχουν εργάτες που ασφαλίζονται από τον εργοδότη στο ΙΚΑ και οι οποίοι δικαιούνται δώρα, άδειες, επιδόματα κλπ. και άλλοι που δεν τα δικαιούνται, αφού είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας είναι γυναίκες, οι οποίες με δυσκολία κάνουν από 30 έως 100 ημερομίσθια το χρόνο, καθώς οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται δουλεύουν από 2 μέχρι 6 μήνες το χρόνο.

Κίνδυνος να γενικευτεί το μέτρο

Οπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του προεδρείου του ΕΚ Νάουσας, από τη χαριστική ρύθμιση οι βιομήχανοι επωφελούνται ετησίως με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ και εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ένσημα, με συνέπειες και στο χρόνο της συνταξιοδότησής τους, ενώ δε δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε και εποχικό επίδομα.

Μάλιστα, επισήμαναν ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού, αν δε συναντήσει αντιδράσεις, μπορεί να επεκταθεί και σ' όλο τον κλάδο (εμφιάλωση νερού, γαλακτοβιομηχανίες κλπ.), δημιουργώντας νέο ναρκοπέδιο για τα μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων και φυσικά νέο θερμοκήπιο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα σωματεία πρότειναν άμεσα οι εργαζόμενοι του κλάδου να κινητοποιηθούν για την κατάργηση του Ν.3518/06 και της εγκυκλίου του ΙΚΑ, καθώς και την τροποποίηση της εγκυκλίου 118454/16-6-89 του ΟΑΕΔ. Απαιτούν το χαρακτηρισμό σαν «εποχικών» των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, ώστε με 100 ένσημα να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Επίσης όσοι πραγματοποιούν πάνω από 30 ένσημα να τους δίνεται κάθε χρόνο το βοήθημα των 1.500 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ