Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Προτάσεις στα μέτρα των εργοδοτών

Αποκαλυπτικό για τον υπονομευτικό ρόλο της Ομοσπονδίας το κείμενο που κυκλοφόρησε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα κλαδική Σύμβαση

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζιτών είναι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παρά τα παχιά λόγια της πλειοψηφίας, ότι τάχα η πρότασή της στοχεύει στη θωράκιση της απασχόλησης, στην πραγματικότητα στηρίζει την εντατικοποίηση της εργασίας και προσφέρει τα προσχήματα που χρειάζονται οι τραπεζίτες για να κάνουν απολύσεις.

Στην πρότασή της, η πλειοψηφία αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • «Για την καταγγελία της σύμβασης (...) απαιτείται τουλάχιστον αιτιολογημένη απόφαση της διοίκησης περί της ύπαρξης λόγου που κατά αντικειμενική κρίση καθιστά μη ανεκτή τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης». Η πλειοψηφία, ουσιαστικά, νομιμοποιεί τις απολύσεις που κάνει η εργοδοσία, αρκεί η τελευταία να έχει μια «καλή δικαιολογία», όπως άλλωστε συμφώνησαν και οι εργοδότες με τη ΓΣΕΕ, στο περίφημο κείμενο των 11 κοινών σημείων.
  • Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται αποδεκτά τα «προγράμματα εθελουσίας εξόδου» με τον όρο ότι θα υπάρχει «διαπραγμάτευση και συμφωνία με τον αντίστοιχο Σύλλογο εργαζομένων».

Ακόμα η πλειοψηφία αποδέχεται:

  • Την ατομική «στοχοθεσία» και την ομαδική «στοχοθεσία». Δηλαδή, να θέτει ο εργοδότης στόχους σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά ή σε μια ομάδα εργαζομένων. Ετσι, το αν ο εργαζόμενος θα έχει δουλειά ή όχι εξαρτάται από το αν θα πετύχει το στόχο που κάθε φορά βάζει η εργοδοσία.
  • Την «αξιολόγηση» των εργαζομένων. Ο όρος που θέτει η πλειοψηφία, η αξιολόγηση να μη συνδέεται με το αν ο εργαζόμενος έχει πιάσει τους στόχους που του θέτει η εργοδοσία, είναι «στάχτη στα μάτια». Ξέρει πολύ καλά ότι η ατομική στοχοθεσία και η «αξιολόγηση» είναι εκ των πραγμάτων άρρηκτα δεμένες. Αλλιώς δε θα είχαν νόημα ύπαρξης.

Είναι φανερό ότι η πρόταση της πλειοψηφίας είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των τραπεζιτών. Είναι η ίδια πλειοψηφία που όχι μόνο αποδέχθηκε αλλά και στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει δώρο στους τραπεζίτες 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι, επίσης, αυτή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναγνωριστεί και θεσμικά ο ρόλος της ως «κοινωνικός εταίρος» των εργοδοτών. Και όλα αυτά ενώ τα τελευταία χρόνια οι τραπεζίτες συστηματικά και μεθοδικά επιτίθενται στους εργαζόμενους με στόχο την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ