Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΗΠΑ
Και στο Ριάντ, για Παλαιστινιακό, ο Ομπάμα

Σήμερα, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος επαφών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη με τη συνάντηση Αμπάς - Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αργά σήμερα θα δεχτεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών του για το Παλαιστινιακό. Ο Αμπάς εκτιμάται ότι θα επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει αναθέρμανση επαφών με το Ισραήλ, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν άρει όλα τα σημεία ελέγχου στη Δ. Οχθη, τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν «παγώσει» την επέκταση των εποικισμών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, τον οποίο θα συναντήσει στις 3 Ιούνη, όταν, πριν μεταβεί στην Αίγυπτο από όπου θα εκφωνήσει «ομιλία μείζονος πολιτικής» προς τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, θα κάνει στάση στο Ριάντ. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στην Αίγυπτο θα έχει σύντομη συνομιλία και με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, που δεν μετέβει προχτές, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην Ουάσιγκτον λόγω πένθους για τον εγγονό του.

Αντί του Μουμπάρακ, μετέβησαν ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμάαντ Αμπούλ Γάιτ. Εχουν προηγηθεί συναντήσεις με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, που επισταμένα απέφυγε να υιοθετήσει τη λύση των δύο κρατών, την οποία ο Λευκός Οίκος προβάλλει ως πυλώνα της θέσης του για το Παλαιστινιακό. Από την άλλη, υπενθυμίζεται ότι η προεδρία Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «καλό πλαίσιο» την «αραβική πρωτοβουλία», (με την οποία συμφωνεί ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης), που προβλέπει εξομάλυνση των ισραηλινο-αραβικών και μουσουλμανικών σχέσεων εφόσον ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χτες, προσπαθώντας προφανώς να προκαταβάλλει εξελίξεις, κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να κάνουν «κινήσεις εξομάλυνσης» προς το Ισραήλ. Επίσης, ανέβαλε τις επισκέψεις του σε Παρίσι και Ρώμη, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ αναλυτές υποστήριζαν ότι πιθανότατα θέλησε ν' αποφύγει τις περαιτέρω πιέσεις για την Ιερουσαλήμ και για τη λύση δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ