Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Σε προκλητικά ύψη παρά την κρίση

Προκλητικά κέρδη πάνω από 300 εκατ. ευρώ (καθαρά) μάζεψαν μέσα στο α' τρίμηνο του 2009 δυο από τους εισηγμένους στο χρηματιστήριο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους (ΟΠΑΠ και Αλφαμπανκ) και πρόκειται μόνο για ένα μικρό δείγμα γραφής στη βάση των ισολογισμών που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας όχι μόνον αντεπεξέρχονται κατά τον καλύτερο τρόπο στην καπιταλιστική κρίση, αλλά επιπλέον συνεχίζουν να αποσπούν ιλιγγιώδη υπερκέρδη από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2009:

  • ΟΠΑΠ ΑΕ: Τα καθαρά κέρδη που απέσπασε φτάνουν σε 215,7 εκατ. ευρώ (από 208,5 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2008) παίρνοντας και αύξηση 3,5%. Τα ακαθάριστα κέρδη (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν σε 296,9 εκατ. ευρώ.
  • Αλφαμπανκ: Μάζεψε ακόμη 86 εκατ. ευρώ (καθαρά) και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός τους επιβαρύνεται από τα αυξημένα κονδύλια για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις πελατών τους (δανειοληπτών). Τα κέρδη προ φόρων φτάνουν σε 105,3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 27,6 εκατ. ευρώ (26% στο σύνολο) προέρχονται από την επιχειρηματική δράση τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
  • Εκρηκτική αύξηση κερδών που φτάνει στο 50% εμφανίζει και ο όμιλος «Υγεία» συμφερόντων του ομίλου «Μάρφιν». Τα καθαρά κέρδη απογειώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ (από 5,3 εκατ. ευρώ). Το «Υγεία» έχει 10 νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Τουρκία, Αλβανία, Κύπρο).

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες κάποιες επιλεκτικές μειώσεις (0,25%) στα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια που θα μπουν σε εφαρμογή από 1η Ιούνη. Επίσης ότι στη βάση των κυβερνητικών μέτρων (κρατικές εγγυήσεις) θα χορηγεί δάνεια μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ