Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
φωτό

Στις 5/2/09 «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο αγαπημένος μας γαμβρός ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ο Καπετάν Λευτέρης, στρατιωτικός διοικητής και καπετάνιος σε διάφορα Τάγματα της 1ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ της Αθήνας. Καθηγητής Φυσικομαθηματικός, αγωνιστής του ΚΚΕ, δικασμένος 4 φορές ισόβια και 16 χρόνια δεσμώτης στα κάτεργα των μεταπολεμικών μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων, σαν ανταμοιβή για τους αγώνες και τις θυσίες του. Τριάντα μέρες αργότερα τον ακολούθησε, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, η συντρόφισσά του στη ζωή και τους αγώνες, η αγαπημένη μας αδελφή ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ, το γένος Δημητρίου Σακκάτου, μαχήτρια του ΕΛΑΣ και αγωνίστρια του ΚΚΕ, με πολλούς διωγμούς, φυλακές και εξορίες στη διάρκεια της αγωνιστικής ζωής της.

Στη μνήμη τους καταθέτουμε 200 ευρώ για το Αρχείο του ΚΚΕ.

Τα αδέλφια της: Βαγγέλης - Αννα, Αγγελική - Γιάννης

***

φωτό

Εκλεισαν 12 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ. Ως γιατρός πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους πατριώτες που αγωνίζονταν από τις γραμμές του 1ου Τάγματος του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αθήνας. Τις υπηρεσίες της αυτές εξακολούθησε να προσφέρει και στα δύσκολα χρόνια του κατατρεγμού των αγωνιστών του ανεπανάληπτου Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Ν. Σμύρνης, όπως κι εκείνη ανελλιπώς ενίσχυε και υπεράσπιζε το Κόμμα όσο βρισκόταν στη ζωή.

Τα ανίψια της Πηνελόπη - Δημήτρης - Ηώς

***

φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου της ζωής μου ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, στο «Ριζοσπάστη», που τον συντρόφευε και τον αγαπούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του Ματούλα Σπυριούνη

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
***

φωτό

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΪΝΑΣ. Γεννήθηκε στα 1924 στο χωριό Ασπρόγεια της Φλώρινας. Το καλοκαίρι του 1943 εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ στη Δυτική Μακεδονία. Αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα. Μετά τη Βάρκιζα καταδιώχτηκε και στις 31 Μάρτη 1946, μέρα των εκλογών, συλλαμβάνεται από την εθνοφυλακή. Αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο του βουνού. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού στην περιοχή του Βίτσι. Αρχικά ήταν συγκροτηματάρχης. Τον Ιούνη 1947 τραυματίστηκε βαριά (κοντά στην καρδιά), στη μάχη στο χωριό Βασιλειάδα. Μετά την ανάρρωσή του, διοικούσε τάγμα. Τοποθετήθηκε διοικητής της θρυλικής 18ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, η οποία για τη δίμηνη δράση της σε Σινιάτσικο, Βουρινό, Βόιο, Βίτσι πήρε την πρώτη θέση στην άμιλλα του ΓΑ του ΔΣΕ. Η 18η Ταξιαρχία έδωσε δεκάδες πετυχημένες μάχες: στη μεγάλη αντεπίθεση στο Μάλι - Μάδι στις 8-14 Σεπτέμβρη 1948, στη Νάουσα στις 22/12/1948 και στην κατάληψη της Νάουσας, 13-15 Γενάρη 1949. Το Φλεβάρη 1949 αναλαμβάνει τη διοίκηση της 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, από 26 Νοέμβρη 1948 ονοματίζεται συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Για τις στρατιωτικές του ικανότητες και αρετές βραβεύτηκε με διάταγμα της ΠΔΚ 25 Απρίλη 1949 με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' τάξης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, ο Παντελής Βαϊνας βρέθηκε στην ΕΣΣΔ. Στη Μόσχα αποφοίτησε με άριστα από τη Στρατιωτική Ακαδημία Φρούνζε. Στα χρόνια 1954-1956 αγωνίστηκε κατά της φραξιονιστικής αναθεωρητικής ομάδας που εκδηλώθηκε μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ. Στα τέλη του 1958 πέρασε στις γραμμές του Λαϊκού Στρατού Βουλγαρίας και διοικούσε μεγάλη μονάδα. Πέθανε στις 12 Ιούνη 2008 με το βαθμό του αντιστρατήγου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Νίκος Κυρίτσης


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΪΝΑΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΪΝΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ