Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Τι είναι το λεγόμενο «Πράσινο New Deal», που προβάλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ως «εναλλακτική διέξοδο για την οικονομία και κοινωνία», όπως λένε;

Το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, με τη συνδρομή και πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένα κόμμα με φρέσκες ιδέες, ένα «κόμμα των πολιτών», που προβάλλει μια εναλλακτική «πράσινη» λύση για την οικονομία και την κοινωνία. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Ας δούμε ποιος είναι ο πυρήνας της «νέας πολιτικής», που προβάλλουν οι ίδιοι μέσα από τα επίσημα κείμενά τους: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως μέλος της μεγάλης οικογένειας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, προωθούμε το Πράσινο New Deal, που αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη στροφή της χώρας μας προς πολιτικές που συνδυάζουν την οικολογία με την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». New Deal σημαίνει νέα συμφωνία στα πλαίσια του καπιταλισμού, μια μορφή διαχείρισης δηλαδή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κι όμως δεν πρόκειται για καμιά νέα στρατηγική. Η θέση τους αυτή ταυτίζεται απόλυτα με την επίσημη πολιτική της ΕΕ, όπως τη διακήρυξε πρόσφατα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ελληνας επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια δημιουργεί τη βάση για ένα νέο, πράσινο "new deal", που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο». Πρόκειται για μια πολιτική που επιχειρεί:

  • Να μη θίξει το βασικό ένοχο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που είναι η δράση των μονοπωλίων, αλλά, αντίθετα, να αναθέσει στην καπιταλιστική αγορά να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε! Για παράδειγμα, και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές των «ευέλικτων μηχανισμών» και του εμπορίου ρύπων, που, όπως αποδείχτηκε (σ.σ. πρόσφατο δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν»), οι επιχειρήσεις και ρυπαίνουν περισσότερο και αποκομίζουν τεράστια κέρδη!
  • Να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης και διεξόδους κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών, των κατασκευών, του νερού, του τουρισμού κ.ά. Και μάλιστα με παχυλές κρατικές ενισχύσεις, που θα προέλθουν από νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα, σε πρόσφατη ημερίδα τους, παραδέχτηκαν ότι «οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό, αν φανεί ότι το κράτος έχει την πολιτική βούληση να επενδύσει σε συγκεκριμένους τομείς». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 στην Ευρώπη των «27», τονίζοντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν 5.000.000 θέσεις εργασίας. Εκείνο που δεν λένε, βέβαια, είναι πόσες θέσεις θα καταργήσει αυτό το «πράσινο new deal». Και, βέβαια, δεν απαντούν με ποιες συνθήκες απασχόλησης θα εργάζονται όλοι αυτοί. Προφανώς, με τις εργασιακές σχέσεις που καθιερώνουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, το δουλεμπόριο μέσω γραφείων για την ενοικίαση εργαζομένων, την περιβόητη «ευελφάλεια», που ψήφισε με μεγάλη προθυμία το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κ.ά.).

Το «πράσινο new deal», που προβάλλουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, επομένως, δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μια πρόταση, δηλαδή, καθόλου «φρέσκια» και «εναλλακτική». Μια πρόταση, από την οποία μόνο ο λαός και το περιβάλλον δεν πρόκειται να ωφεληθεί.


Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ