Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενα επικίνδυνο δίλημμα

Καλοπροαίρετα ή μη διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα η άποψη πως είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το ΚΚΕ απ' τη μια καταγγέλλει την ΕΕ και παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας απ' αυτήν και από την άλλη μοχθεί για να έχει ενισχυμένη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο. Για το ΚΚΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, όπως και το Εθνικό Κοινοβούλιο, είναι ένα πεδίο για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, για την προβολή των αιτημάτων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και για την άσκηση πίεσης υπέρ αυτών, συνδράμοντας και μ' αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της πάλης του.

Ας αναρωτηθούν όσοι καλοπροαίρετα θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα: Τι θα γνώριζε ο λαός π.χ. για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αν το ΚΚΕ δεν οργάνωνε μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσής του και με δεδομένο ότι όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, την υποστήριξαν και την υπερψήφισαν; Θα γνώριζε ότι αυτή η Συνθήκη ήταν η βόμβα στα θεμέλια μιας σειράς κορυφαίων δικαιωμάτων του, εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων; Από τα πιο πρόσφατα: Τι θα γνώριζε η εργατική τάξη για την έκθεση Σέρκας (65ωρο), που τινάζει στον αέρα τον εργάσιμο χρόνο, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών όλων των άλλων κομμάτων, αν δεν ήταν το ΚΚΕ, το μόνο που την κατήγγειλε και την αντιπάλεψε, να ενημερώσει για το περιεχόμενό της; Ας αναρωτηθούν, πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα, αν στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχαν και δρούσαν μόνο οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ;

Η αποκάλυψη από το ΚΚΕ στο λαό όσων μεθοδεύονται σε βάρος του δίνει τη δυνατότητα στο εργατικό λαϊκό κίνημα από καλύτερες θέσεις και πιο έγκαιρα να οργανώσει την πάλη του και την αντίστασή του στην προσπάθεια υλοποίησης στη χώρα μας όσων συναποφασίζονται στην έδρα της ΕΕ. Ο λαός δεν έχει καμία ανάγκη από ευρωβουλευτές χειροκροτητές αποφάσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου εκφράζει η ΕΕ. Εχει τεράστια ανάγκη από δυνάμεις που θα τα καταγγέλλουν, θα τα αποκαλύπτουν, θα τα αντιπαλεύουν. Μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ και για το Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη στο κίνημα να αντιπαλέψει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να παρεμποδίσει μέτρα, να προωθήσει τις διεκδικήσεις του.

Η θέση του ΚΚΕ εναντίον της ΕΕ των μονοπωλίων είναι εγγύηση πως θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύουν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν το λαό χειραγωγημένο, εγκλωβισμένο στην επιζήμια γι' αυτόν λογική του «ευρωμονόδρομου». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα υποστηλώματα του συστήματος, ο ΛΑ.Ο.Σ., οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», είτε αποπροσανατολίζουν ότι είναι δυνατόν η ΕΕ να μεταλλαχθεί από ένωση των μονοπωλίων σε ένωση υπέρ των λαών, είτε τρομοκρατούν προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι έξω από την ΕΕ καιροφυλακτεί το χάος. Θέλουν τη δική τους φανατική προσήλωση στην ΕΕ να την υιοθετήσει ο λαός, κόντρα στην εμπειρία του που αποδεικνύει ότι κανένα όφελος δε γνώρισε απ' τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτήν, ότι η ΕΕ χειρότερη γίνεται, καλύτερη όχι.

Ο λαός έχει να κερδίσει αν αυτή η ΕΕ και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις βγουν χαμένες απ' τις ευρωεκλογές. Και το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο αν βγει ενισχυμένο απ' την κάλπη το ΚΚΕ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ