Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μονόδρομος» η πόλωση με στόχο τη συσπείρωση

Σχέδιο για τη συσπείρωση της κομματικής βάσης αναζητεί εναγωνίως η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η μέχρι τώρα προεκλογική τακτική δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στα επιτελεία της Ρηγίλλης και του Μεγάρου Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά την κλιμάκωση της δικομματικής πόλωσης και των διαχειριστικών (ψευτο)διλημμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το σημαντικότερο είναι ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά αντίθετα εκφράζεται ποικιλοτρόπως η βούληση να σταλεί «ένα ηχηρό μήνυμα» στις ευρωκάλπες.

Το κλίμα είναι βαρύ και μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών, ενώ δε θεωρείται τυχαίο ότι ορισμένα στελέχη προεξοφλούν μια ήττα στις ευρωεκλογές και στη βάση αυτή σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στο εσωκομματικό τοπίο.

Για την ανατροπή του κλίματος ηττοπάθειας, που είναι διάχυτο μεταξύ των στελεχών, επιστρατεύεται ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που θα πυκνώσει τον αριθμό των περιοδειών τις επόμενες μέρες. Σήμερα στο Περιστέρι, το Σάββατο θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα μιλήσει στην Τρίπολη. Πιθανότατα από σήμερα θα ξεκινήσει και η διαφημιστική καμπάνια, που θα έχει στόχο την προβολή του δικομματικού διλήμματος «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα και λαϊκισμός». Το στίγμα το έδωσε ο Λ. Ζαγορίτης μετά τη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής που έγινε χτες το βράδυ στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή: «Η επιλογή είναι πάρα πολύ απλή. Είναι ανάμεσα στην υπεύθυνη στάση και το λαϊκισμό», αποφάνθηκε.

Παράλληλα, κινητοποιούνται όλοι οι υπουργοί για να στηρίξουν το φιλολαϊκό προσωπείο της κυβερνητικής πολιτικής, με διάφορες εξαγγελίες και πυροτεχνήματα, αλλά δίχως ουσιαστικές δεσμεύσεις και «εκπτώσεις» στα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου θα προχωρήσει στην εξαγγελία «νέου προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σε πείσμα των μέχρι τώρα κυβερνητικών ισχυρισμών ότι φτάνει και περισσεύει το περιβόητο πρόγραμμα ΤΕΜΠΤΕ.

Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η τοποθέτηση του Γ. Τραγάκη, που αναγόρευσε τη συσπείρωση της κομματικής βάσης ως τη βασική προϋπόθεση για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οπως φαίνεται, μάλλον ο δικομματισμός θα έχει χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση και μόνο του κομματικού τους χώρου (σ.σ. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), τους προσφέρει μια άνεση σε αυτό το μικρό ποσοστό», ήταν το σκεπτικό που παρουσίασε (στην ΕΡΑ) ο γγ της ΚΟ της ΝΔ. Ταυτόχρονα, συνέδεσε τη νίκη στις ευρωεκλογές με το να μην αυξηθεί η αποχή.

Αισθητή είναι την ίδια στιγμή μια ανακύκλωση της εσωστρέφειας, που πυροδοτείται από δηλώσεις γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Μανώλη που έσπευσε να «χρίσει» τον Α. Σαμαρά ως αυθεντικό εκφραστή της ιδεολογίας της παράταξης και διάδοχο του Κ. Καραμανλή. Σχολιάζοντας την προχτεσινοβραδινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού είπε ότι «ήταν μια ιδεολογική πλατφόρμα της παράταξής μας», συμπληρώνοντας ότι «ο Σαμαράς εκφράζει το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα της ΝΔ». Επικαλέστηκε προς τούτο ότι «ήταν εκεί όλο το κυρίαρχο ρεύμα», ενώ δε δίστασε να προβλέψει πως «όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, είναι φανερό ότι Ντόρα Μπακογιάννη, που παρουσιαζόταν από κάποιους ως μοναδική λύση, δεν υπάρχει πια».

Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί προσβολής της νοημοσύνης του λαού σε περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής μεταπηδήσει στην Ελληνική Βουλή. Επίσης εκτίμησε πως «δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, ακόμα και στην περίπτωση εκλογικής ήττας στις εθνικές εκλογές».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η γκρίνια για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, με το νομάρχη Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη για την εκτόνωση των αντιδράσεων στην οργανωμένη βάση της ΝΔ για τη «μη εκπροσώπηση» της Θεσσαλονίκης στη γαλάζια ευρωλίστα. «Υπάρχει ένα κενό (στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ). Ομως αυτό μας δυναμώνει πιο πολύ να γίνουμε πιο αποφασιστικοί και να πιστέψουμε περισσότερο στη νίκη», δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης όταν ρωτήθηκε σχετικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ